Kultura

Ersan Muhović ovogodišnji laureat književne nagrade ”Aladin Lukač”

Ersan Muhović iz Novog Pazara je trinaesti dobitnik književne nagrade Kulturnog centra ”Aladin Lukač”. Promocija nagrađene zbirke poezije ”Epistola” održana je u Galeriji multimedijalnog centra. Nagradu ”Aladin Lukač” ustanovio je Kulturni centar, još 2005. godien s ciljem afirmacije mladih talentovanih pesnika.

U konkurenciji osam autora koji su se ove godine prijavili na konkurs za književnu nagradu ”Aladin Lukač”, jednoglasnom olukom žirija izabrana je zbirka poezije ”Epistola” novopazarskog autora Ersana Muhovića. Žiri se usglasio da u nagrađenoj zbirci postoji, ne samo talenat, već i rad na poeziji. ”Autor je koristio tradicionalne forme i pokušao da ih osavremeni”, kaže predsednica žirija prof.dr Jasmina Ahmetagić.

”Zbirka počiva, kao što sam naziv govori, na književnoj formi pisma, epistole, ali proširuje njen naslov. Bogata je temama: vreme, prolaznost, istorija, ali u isti mah, za mene presudan sadržaj je to kako čovek samog sebe definiše kroz dijalog, posredstvom drugog čoveka”, rekla je Ahmetagić.

”Epistola” je potvrda da nagrađeni autor svoj talenat nadgrađuje čitajući poeziju. Lukačevi stihovi, kaže, zauzimaju značajan deo te nadrgradnje. Iako nije očekivao nagradu, priznanje ”Aladin Lukač” mnogo mu, kako ističe, znači.

Ersan Muhović rođen je 1992.godine. Diplomirao na Departmanu za srpsku književnost i jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Objavljuje kritiku u periodici. Dobitnik je II nagrade 46. Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, 2016. godine.

S.Lj.

 

Podeli