Edukacija edukatora o reproduktivnom zdravlju

Edukacijom edukatora, vaspita─Źica Pred┼íkolske ustanove ”Mladost”, nastavljena je realizacija Projekta o reproduktivnom zdravlju, koji sprovodi Zavod za javno zdravlje, uz finansijsku podr┼íku Kancelarije ministra bez portfelja zadu┼żenog za demografiju i populacionu politiku, i lokalne samouprave. Osnovni cilj je podizanje nivoa svesti o zna─Źaju preventive i o reproduktivnom zdrvalju.

Prema re─Źima doktorke Majde Ikovi─ç iz Zavoda za javno zdravlje, radionice se sastoje od edukativnih predavanja iz ─Źetiri oblasti: sterilitet, prevencija malignih bolesti, polno prenosive bolesti, vakcinacija i njen zna─Źaj.

Vaspita─Źice koje su u─Źestvovale u ovakvim radionicama imaju zadatak da ste─Źena znanja o zna─Źaju prevencije i reproduktivnog zdravlja, prenesu roditeljima mali┼íana ovog vrti─ça.

”Projekat je jo┼í jedna od uspe┼ínih zajedni─Źkih aktivnosti Pred┼íkolske ustanove ”Mladost” i Zavoda za javno zdravlje. Mi ─çemo se truditi da ova saznanja podelimo i sa roditeljima na┼íe dece”, rekla je preventivna sestra vrti─ça ”Mladost”, Mubera Komatina.

Iako je prirodni prira┼ítaj u Novom Pazaru i dalje pozitivan, ovakav projekat je va┼żan u smislu podizanja zdravstvene svesti kod stanovni┼ítva kroz edukacije i savetovanja u vezi planiranja porodice i va┼żnosti prevencije.

S.Lj.

Podeli