DruštvoEkonomijaVesti

VEĆE PLATE OD 1. NOVEMBRA Vlada usvojila: Povećanje od 8 do 15 odsto, ovi sektori dobijaju najviše, LEPA VEST I ZA PENZIONERE

Vlada Srbije usvojila je odluku o povećanju zarada u javnom sektoru od 1. novembra i u proseku će iznositi osam do 15 odsto izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Najveći rast plata dobiće medicinske sestre i tehničari koje će biti od 15 odsto, a zatim doktori od 10 odsto.

Sledeće najveće povećanje posle medicnara biće za nauku i kulturu, što će biti 10 odsto, najavila je premijerka.

Devet odsto dobiće zaposleni u prosveti, sudije , tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite, kao i pripadnici bezebdnosnih službi i snaga. Zaposlenu u državnoj upravi imaće povećanje od osam dosto.

Penzioneri će od 1. decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

“Još uvek radimo na budžetu za 2020. ali potrudućemo se da povećanje penzija od januara bude makar 5 odsto, a trudićemo da bude i više i uskladu sa mogućnostima, a da ne ugrozimo fiskalnu i finansijksu sigurnost zemlje”, rekla je premijerka Brnabić

“Ovi rashodi neće ugroziti stabilnost budžeta”, kazala je.

Inače, ministar finansija je rekao u intervjuu za Blic da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra, kao i da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru.

“Prema najavama predsednika Vučića, najveće povećanje osetiće medicinski radnici, pre svega sestre, a zatim doktori. Tako da će povećanje prosečno biti veće od šest odsto”, rekao je Mali.

Vlada Srbije na jutrošnjem zasedanju usvojila je odluku o povećanju zarada u javnom sektoru, jednokratnu pomoć za penzionere i od januara usklađivanje plata i penzija. Kako saznajemo, najviši procenat uvećanja plata biće u zdravstvu.

Penzioneri će do kraja godine dobiti na postojeći iznos penzije još 5.000 dinara. Vlada je na jutrošnjem zasedanju donela odluku koja je najavljivana u javnosti poslednjih nedelja.

Pre toga tokom vikenda zasedali su Odbori koji su razmatrali povećanja zarada. Vlada i ove godine ima suficit što znači da je domaćinski poslovala. Biće urađen rebalans, a i do kraja godine budžet za narednu godinu kada će biti precizirano usklađivanje plata i penzija od početka 2020. godine.

 

Izvor: Blic

 

Podeli