Društvo

Predstavljeni obrazovni standardi za bosanski jezik

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je javnu raspravu  o Predlogu obrazovnih standarda za bosanski jezik za kraj prvog ciklusa osnovnog obrazovanja za nastavnike razredne nastave u nastavi na bosanskom jeziku. Prema rečima koordinatora radne grupe, profesora dr Seada Šemsovića, to je poslednja karika kojom je kompletiran ciklus standarda za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Predlog obrazovnih standarda za bosanski jezik, koji je u Bošnjačkom nacionalnom vijeću predstavljen stručnoj javnosti, izrađen je u skladu sa pravilima Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Takav projekat, prema rečima profesora doktora Seada Šemsovića, predstavlja važan korak, kako za BNV, tako i za brojne ekipe koje su do sada radile na provođenju sistema obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Radnu grupu koja je izradila prijedloge standarda za bosanski jezik za kraj prvog ciklusa obrazovanja čine prof. dr. Sead Šemsović, Adela Melajac i Sanela Međedović.

Osnovna promena u obrazovanju orijentisanom ka razvoju učeničkih kompetencija, zaključeno je na skupu, odnosi se na dinamičnije i angažovanije učešće učenika u procesu obrazovanja, što izlazi iz okvira tradicionalnih školskih predmeta.

S.Lj.

 

Podeli