DruštvoEkonomijaVesti

Ljajić: Digitalna ekonomija izazov za Srbiju

Srbija je u 2018. ostvarila milijardu i po evra izvoza IT usluga, a u prvoj polovini ove godine izvoz u tom sektoru je povećan za više od 30 odsto, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

On ističe da u srpskoj privredi sektor informaciono-komunikacionih tehnologija najbrže raste kada je riječ o izvozu.

Ljajić je poslije učešća na Kineskoj međunarodnoj konferenciji o industrijskim inovacijama CID 2019 u Sjamenu, gdje predvodi delegaciju Srbije, rekao da sve zemlje u svijetu održivi ekonomski rast baziraju na razvoju digitalnog društva i digitalne ekonomije uz ocjenu da privreda ne može biti konkuretna bez uvođenja automatizovane proizvodnje i smanjenja troškova.

Kako je naveo, to je jedan od izazova ne samo za Srbiju, već i za sve zemlje svijeta, jer kod mnogih postoji otpor prema primjeni dostignuća četvrte industrijske revolucije zbog straha od gubitka posla.

– Ne znači da će ljudi ostajati bez radnih mjesta već da će morati da stiču nove, digitalne vještine da bi bili konkurenti i produktivni u onome što rade. Mi u tome vidimo i izazov i veliku šansu za našu privredu imajući u vidu kvalitetnu, mladu obrazovanu radnu snagu – izjavio je Ljajić novinarima i dodao da je to put da se spriječi odliv mozgova.

Ministar je kazao da podaci o izvozu IT usluga govore o velikom potencijalu tog sektora da u budućnosti ima značajniju ulogu kada se govori o smanjenju spoljnotrgovinskog deficita i otvaranju novih radnih mjesta.

Ljajić je ukazao na procjene Evropske komisije da će 2020. u Evropi nedostajati 8.000 IT stručnjaka, a da će uvođenje 5G tehnologije donijeti dva miliona novih radnih mjesta u Evropi.

Ministar je na konferenciji podsjetio da srpska kompanija “Telekom” u partnerstvu sa kineskim kompanijama “Huavej” realizuje projekat vrijedan 150 miliona evra, koji se odnosi na razvoj optičkih mreža.

Prema njegovim riječima, trećina domaćinstava u Srbiji biće pokrivena optičkom mrežom koja je, istakao je, preduslov za uvođenje 5G tehnologije.

Tanjug

A. Ni.

Podeli