Društvo

ASMAT održao sastanak sa dobitnicima stipendija za studiranje u Turskoj

Iz Srbije za turske stipendije ove godine je konkurisalo oko 150, a njih 26 je dobilo stipendiju. Svoja iskustva sa budućim studentima podijelili su skorašnji svršenici fakulteta u Turskoj poručivši brucošima…

Asocijacija maturanata Turske u Srbiji (ASMAT) – alumnisti Turske, pod okriljem Direkcije za tursku dijasporu (YTB) u Novom Pazaru je održala program upoznavanja sa ovogodišnjim dobitnicima stipendija  i vodič kroz turske studije.

Ove godine je iz Srbije za turske stipendije konkurisalo oko 150 svršenih srednjoškolaca, a njih 26 je dobilo stipendiju.

Svoja iskustva sa budućim studentima podijelili su skorašnji svršenici fakulteta u Turskoj, koji su poručili brucošima  da se nikada neće pokajati što su za nastavak školovanja izabrali tu zemlju.

Predsjednik Asocijacija maturanata Turske u Srbiji (ASMAT) Nazim Ličina je istakao da je prezentacija imala za cilj da se budući studenti upoznaju sa onim što ih čeka i da dobiju odgovore na neka pitanja i tako otklone eventualne nedoumice.


Studenti nisu samo iz sandžačkih opština, imamo studente iz Preševa, Bujanovca, Beograda, Novog Sada, Čačka…Za osnovne studije stipendije je dobilo 21 brucoš, a za master studije pet studenata. Odgovorili smo na puno pitanja koja tište ove mlade ljude,  koji se prvi put odvojaju od svojih kuća, a koji će  i ove godine otići na studije u Tursku“, rekao je Ličina. On je istakao  da je udruženje koje okuplja alimniste Turske u Srbiji  na raspolaganju svim budućim i aktuelnim studentima, te  da Asocikacija učestvuje  u njihovom povezivanju.

Lejla Melajac iz Novog Pazara, nakon novopazarske Gimnazije  i uspješno završenog trogodišnjeg kursa turskog jezika, biće stipendirana na smjeru Turski jezik i književnost.

Ona je uputila riječi zahvalnosti Republici Turskoj i svima onima koji su joj omogućili studije u toj zemlji.

Prije trije godine sam počela da idem na kurs turskog jezika i  ljubav prema Turskoj je iz godine u godinu bila sve veća . U našem gradu i državi iz godine u godinu raste želja da se nauči turski jezik. Smatram da ću tamo biti j dobar student i da, osim znanja koje ću steći na fakultetu, naučiti mnogo o turskoj i drugim kulturama.Trudiću se da svoje znanje, kada se vratim, prenesem na druge”, kazala je Lejla.

Jedna od prezentera studiranja u Turskoj bila je i Melida Mustafić koja je ove godine završila osnovne studije žurnalistike na Ankara univerzitetu, a master studije nastavlja u Istanbulu.

Prema njenim riječima, strani stipendisti u Turskoj visoko su rangirani.

Vlada Republike Turske pokriva sve troškove studenta, druga stvar je što naučimo jedna novi jezik koji koristimo tokom cijelog života, a ne samo tokom školovanja. Studiranje daleko od kuće nas natera da shvatimo koliko smo spremni da se borimo za sebe, ne samo tokom studiranja nego i u životu. Upoznamo mnogo prijatelja, ne samo iz Turske, postanemo tolerantni na mnoge stvari nakoje možda nismo prije bili”, ocjenila je Melida.

Mehmed Gicić nakon osnovne škole,  obrazovanje nastavlja u Istanbulu, raduje se srednjoj školi i novim poznanstvima, za Rtv Novi Pazar je rekao da je ostavario svoj životni san.

,, Dugo sam čekao odgovor, sve vrijeme sam strepeo da li će me primiti.  Kada sam dobio mail, zbog treme nisam odmah pročitao poruku… Srećom, tu je pisalo da sam primljen i da srednju školu nastavljam u Istanbulu. Turska je država mojih predaka, Istanbul je grad koji doživljavam kao svoj, moj san je ispunjen. To je jedini grad na svjetu zbog kojeg sam spreman da odem iz Pazara, da se odvojim od porodice i drugara, kako bih se posvetio školi, novom jeziku i uživanju. Ovo je veliki izazov, nadam se da ću dobrim rezultatima ispuniti svoja i očekivanja moje porodice. Turska je za sve nas obezbjedila dobre stipendije,avionake karte,  kvalitetan smještaj i vrhunske uslove za školovanje. Na nama  je da to cijenimo, pamtimo i damo svoj maksimum. Zahvaljujem se Turskoj i svima onima koji su mi ovo omogućili ,, rekao je Mehmed Gicić.

Stpendisti iz Srbije na školovanje  odlaze krajem ovog mjeseca, a konkurs za narednu školsku godinu, preko Direkcije za tursku dijasporu (YTB) biće raspisan početkom naredne.
Odlazak na studije u Tursku iz Sandžaka, Srbije i zemalja regiona počeo je 1992. godine i do danas je programe usprješnozavršilo blizu hiljadu akademaca.

Agencija Anadolija i Rtv Novi Pazar

 

 

Podeli