INSPEKCIJA NA GRADILIŠTIMA Proveravani radnici koji rade noću

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije sproveo je opsežnu akciju vanrednog inspekcijskog nadzora na više gradilišta na teritoriji grada Beograda koja rade u noćnoj smeni.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom obuhvaćene su gradilišta u svim gradskim opštinama.

Načelnica Drugog odeljenja Inspekcije rada za Grad Beograd Ana Ristanović rekla je sinoć za Tanjug da poslodavac mora da obezbedi uslove za bezbedan rad.

Navela je da poslodavci moraju inspektorima da daju na uvid dokumentaciju koja se odnosi na radno-pravni status zaposlenih, kao i uvid u ugovore o radu.

“Legitimišemo zaposlene, a kasnije ćemo videti u toku nadzora da li poseduju kompletnu dokumentaciju. Ovo je početak, a nastavak sledi u kancelariji. Biće kancelarijski nadzor gde ćemo kontrolisati rad u noćnim smenama, kasnije isplatu zarada, naknadu zarada i isplatu zarada za rad noću”, rekla je Ristanovićeva.

Navela je da je na gradilištu na kome je ona s kolegama inspektorima obavljala vanredni nadzor bilo više od 25 radnika.

“Možda i svih 30 radnika, uključujući i ljude koji dovoze i vozače s materijalom za rad”, dodala je Ristanovićeva.

Kaže da će rezultati večerašnje ospežne akcije vanrednog inspekcijskog nadzora biti poznati sutra u 12 sati, a da će inspektori nakadno podneti Inspektoratu za rad konačan izveštaj o preduzetim merama, eventualanim nepravilnostima koje su utvrdili i načinu otklanjanja tih nepravilnsoti.

 

Izvor: Tanjug, Blic

Foto: Dušan Milenković / RAS SRBIJA

Podeli