VestiZanimljivosti

Sočne smokve prepune šećera

Iako nutricionisti savetuju da bi tokom leta visokokaloričnu hranu trebalo zameniti obrocima koji se piju, a tu se najpre misli na sočno voće, znajte da nije svejedno koje plodove ćete odabrati

Iako nutricionisti savetuju da bi tokom leta visokokaloričnu hranu trebalo zameniti obrocima koji se piju, a tu se najpre misli na sočno voće, znajte da nije svejedno koje plodove ćete odabrati. Na primer, sada je sezona smokava, a one sadrže baš mnogo šećera, što ih i čini onako slatkim i slasnim – u jednoj većoj nalazi se čak deset grama.

Voće koje sadrži mnogo šećera su i mnogima omiljene trešnje (jedna šolja sadrži 19 grama), pa grožđe (15 g), nar, banane… Mnogo šećera imaju i pomorandže, kruške, ananas, kivi i šljive. Negde u sredini nalaze se nektarine, jabuke, jagode, dinje, borovnice…

U voće sa malim udelom šećera spadaju limun i limeta, što vas verovatno ne čudi, ali da li ste znali da u ovu grupu spadaju i maline, kupine i brusnica? Naime, ako pojedete jednu šolju malina, unećete u organizam pet grama šećera, a opredelite li se za kupine – sedam grama, ali i mnogo hranljivih vlakana, koja će učiniti da dugo budete siti. Ako pojedete jednu šolju sirovih brusnica, unećete u sebe samo četiri grama šećera.

Iako je reč o prirodnom šećeru, trebalo bi da vodite računa o tome koliko ga jedete, jer čak i on može da vam poveća kilažu i, što je opasnije ukoliko ste dijabetičar, nivo insulina.

 

Izvor: Večernje novosti

Podeli