Devizne rezerve u julu 12,7 milijardi evra

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije dostigle su u julu 2019. nove najvi┼íe nivoe od 2.000 godine, od kada se na ovaj na─Źin prate podaci, saop┼íteno je danas iz NBS, prenosi Tanjug.

Bruto devizne rezerve su na kraju jula iznosile 12,75 milijardi evra, što je za 612,4 miliona evra više nego u junu, a u odnosu na jul 2018. godine povećane su za 1,35 milijardi evra.

Iz centralne banke isti─Źu da su bruto devizne rezerve pove─çane najve─çim delom po osnovu intervencija NBS na doma─çem deviznom tr┼żi┼ítu neto kupovinom deviza za 1,73 milijardi evra, ┼íto je najzdraviji na─Źin pove─çanja rezervi, i to u periodu kada se Srbija neto razdu┼żila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1,85 milijardi evra.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbe─Ĺuje se pokrivenost nov─Źane mase M1 od 193 odsto i oko ┼íest meseci uvoza robe i usluga, ┼íto je dvostruko vi┼íe od standarda kojim se utvr─Ĺuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 10,79 milijardi evra, što je za 652 miliona evra više u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Od avgusta 2012. godine, od kada je na ─Źelu NBS guverner Jorgovanka Tabakovi─ç, neto devizne rezerve su gotovo udvostru─Źene, pove─çane su za 5,26 milijardi evra, u najve─çoj meri intervencijama centralne banke za 2,74 milijardi evra.

U ovom periodu, Srbija se zna─Źajnije neto razdu┼żila u deviznom znaku u iznosu od preko tri milijarde evra.

U potpunosti su izmirene sve obaveze prema Me─Ĺunarodnom monetarnom fondu po osnovu stend-baj aran┼żmana iz 2009. godine, pri ─Źemu je Srbija iz deviznih rezervi otplatila 1,58 milijardi evra.

Tako─Ĺe, taj aran┼żman ko┼ítao je dr┼żavu Srbiju dodatnih 91,2 miliona evra po osnovu tro┼íkova aran┼żmana. Otplata glavnice zapo─Źeta je avgusta 2012. godine, a zavr┼íena aprila 2016. godine, od kada Srbija vi┼íe nema obaveza prema MMF-u, precizraju iz NBS.

Pored toga, gra─Ĺanima je ispla─çeno 1,20 milijardi evra po osnovu stare devizne ┼ítednje, a tako─Ĺe je smanjen i devizni dug Republike Srbije po osnovu kredita i hartija od vrednosti na doma─çem i me─Ĺunarodnom finansijskom tr┼żi┼ítu u neto iznosu od 236,8 miliona evra.

Rast bruto deviznih rezervi NBS je i u julu ostvaren u ambijentu u kojem je dr┼żava dodatno smanjila svoje devizne obaveze za neto 82 miliona evra, po osnovu deviznih kredita i hartija od vrednosti, ┼íto je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i pobolj┼íanju njegove valutne strukture.

Pove─çanje bruto deviznih rezervi u julu u najve─çoj meri je rezultat neto priliva po osnovu aktivnosti NBS na me─Ĺubankarskom deviznom tr┼żi┼ítu (635,0 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 69,6 miliona evra).

Navedeni prilivi vi┼íestruko su nadma┼íili odlive iz deviznih rezervi po osnovu pomenutog razdu┼żenja dr┼żave, po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobi─Źajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 183,8 miliona evra.

Na pove─çanje deviznih rezervi u julu uticao je pozitivan efekat tr┼żi┼ínih faktora u neto iznosu od 91,6 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na me─Ĺubankarskom deviznom tr┼żi┼ítu u julu iznosio je 401,7 miliona evra i bio je za 94 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvih sedam meseci ove godine, u me─Ĺubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,18 milijardi evra.

Dinar je u julu nominalno oja─Źao za 0,1 odsto u odnosu na evro, dok je od po─Źetka ove godine zabele┼żena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,4 procenta. U uslovima aprecijacijskih pritisaka, NBS je, u cilju ubla┼żavanja prekomernih kratkoro─Źnih oscilacija kursa, u julu intervenisala na me─Ĺubankarskom deviznom tr┼żi┼ítu kupovinom 645 miliona evra, ┼íto je, posle juna 2019., drugi najve─çi iznos intervencije tokom jednog meseca od kada se bele┼że ovi podaci.

Politika

(Foto A. Vasiljevi─ç)

Podeli