DruštvoVesti

Vjerski poglavari uputili bajramsku poruku

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije: Ne dozvolite da Kurban-bajram dočekate u svađi

Ne dozvolite da ovaj Bajram dočekate u svađi sa svojom porodicom, prijateljem ili komšijom, poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović u poslanici za Kurban-bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Nasufović je na konferenciji za novinare u Bajrakli džamiji u Beogradu kazao da je kurban svako odricanje od onoga što nam je drago, da je taj put težak, ali je nagrada velika.

On je rekao da predstoji Veliki Bajram, ne samo zbog toga što duže traje od ramazanskog, već zbog vidljive i neskrivene žrtve, truda i napora koje vernik čini i u danima koji prethodne i u toku trajanja Bajrama.

Anadolu Agency

A. Ni.

Foto: Miloš Miškov – Anadolu Agency


 

Kurban-bajramska poruka reisu-l-uleme Kavazovića

Zahvalu upućujemo Allahu, Jedinom, Milostivom. Sve naše je u Njegovoj moći. Mir i spas neka je na Njegovog poslanika Muhammeda, na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i sve dobre ljude.

S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju 11. avgusta naša će se radost proširiti našim lijepim prostranstvima i veličanje Allaha će njima odjekivati.

Kurban-bajram nas podsjeća na Ibrahima, a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida. On je utemeljitelj pravca i obnovitelj zavjeta oko kojeg se okupljaju Jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu, ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice.

 

Foto / tekst: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini / A. Ni. 


 

Bajramska poruka muftije dr. Mevlud ef. Dudića


 

 

Podeli