VestiZanimljivosti

Starija deca ne vole “pridošlice”

O bebi pred starijim detetom nikako ne treba pričati sa prevelikim oduševljenjem, jer će ono to doživeti pogrešno. Zbog ljubomore prema “pridošlici”, i ono će poželeti da bude beba i da ima isti tretman. Ta takozvana razvojna regresija potpuno je normalna, ističu pedijatri.

Starije dete zna u tom periodu da ponovo počne da mokri i kaki u gaće, kao i da opet počne da tepa, iako je to odavno prevazišlo. U takvoj situaciji ne treba ga grditi i omalovažavati. Kada shvati da mu nije ništa zabranjeno, samo će prestati da to radi.

Da bi prevazišlo loš osećaj zbog mlađeg rivala, treba ga uključiti u brigu o bebi, dati mu neka zaduženja kao što je dodavanje pelene kod presvlačenja. Tada će osetiti odgovornost, nešto kao treći roditelj. Svoju ljubomoru i ozlojeđenost na taj način će transformisati u spremnost na saradnju.

Pokazalo se i da je dete mlađe od pet godina ljubomornije, jer više zavisi od roditelja. Starije već ima svoj život i van porodice, pogotovo ako ide u školu. Međutim, to ne znači da ono ne oseća ljubomoru. Naprotiv, i njemu su potrebni pažnja i podsećanje da je voljeno, naglašavaju stručnjaci.

 

Izvor:  Večernje novosti

Podeli