DruštvoVesti

Brend iz Zapadne Srbije osvaja tržište

Prijepolje – U želji da deo tradicije i istorije našeg kraja sačuvamo, da se kulturno istorijsko nasleđe ovog podneblja ne prepusti zaboravu, a tradicionalni specijaliteti opet ožive, kreirali smo brend VoLim.

VoLim dobro u ljudima je brend domaće hrane i pića koji razvija kompanija ES Komerc. U okviru svojih proizvodnih pogona vršimo toplu preradu (proizvodimo sokove i džemove), zatim testenine, pite i druge srodne proizvode.

U periodu digitalnih inovacija i genetskih mutacija, u vremenu kada je tumačenje etiketa na proizvodima postalo poželjno ali i jako komplikovano, kada je udaljavanje od prirode sve izraženije, mi smo odlučili da se vratimo izvornim vrednostima. Pojednostaviti proizvodni proces, potpuno izbaciti nepotrebne veštačke dodatke, zaobići mašinsku preradu kada god je to moguće, jednom rečju vratiti se tradiciji – je ideja koja nas pokreće.

Ono što moramo istaći kao posebnu vrednost je činjenica da naš kraj ima potencijal da nas podrži na tom putu: jako je bogat sirovinama koje koristimo u proizvodnji – voće koje se ovde uzgaja izuzetnog je ukusa, sir i kajmak su već naširoko poznati kao najbolji, zasadi heljde, spelte i raži koji se nalaze na nmv preko 1000m vrhunskog su kvaliteta.

To nam daje mogućnost da sve neophodne sirovine nabavljamo iz naše najbliže okoline. A to je ogromna prednost, jer se one ili koriste odmah ili instant zamrzavaju, i na taj način u najvećoj mogućoj meri zadržavaju sve svoje hranljive sastojke.

Ovo je posebno značajno kod proizvodnje sokova, koji primetićete imaju potpuno prirodnu boju voća od koga se prave, što je očigledan dokaz kvaliteta i očuvanosti samog ploda.

Život nam je u ruke dao ogromno bogatstvo, mi smo odlučili da ga iskoristimo i prenesemo dalje, u vidu potpuno prirodne hrane i pića koje pripremamo na tradicionalan način.

Kada su sokovi u pitanju u našoj ponudi su zastupljeni kašasti voćni nektar od maline, kupine, drena, kruške i višnje koji sadrže čak do 60% čistog voća, kao i hladno ceđeni sokovi od jabuke, dunje i aronije koji su 100% voće u flaši. Svi naši sokovi se samo pasterizuju, ne sadrže nikakve veštačke zaslađivače, ni konzervanse, a matičnim sokovima se ne dodaje ni voda. Takođe postoji i program sa stevijom koji je pogodan za dijabetičare.

Pored sokova, džemovi su proizvod na koji smo posebno ponosni. Pravimo ih na tradicionalan način, ne dodajemo konzervanse, već ih samo pasterizuejmo. Pored domaćih postoji i varijanta sa stevijom, kao i organski od šljive, višnje, maline i kupine.

I ne zaustavljamo se samo na tradicionalnim proizvodima. Mi povezujemo tradicionalno i moderno. Posvećujemo se organskoj proizvodnji i pravimo sokove i džemove od organskih sirovina, a uskoro će se na tržištu pojaviti i naše organske testenine.

Organski proizvodi se prave prema EU i SRB standardima, i u njihovo kreiranju uključeni su isključivo sertifikovani organski sastojci (od primarne poljoprivredne proizvodnje, preko procesa prerade, do finalnog komercijalnog pakovanja ovih proizvoda.)

Pravljenje pite kao i njeno serviranje na nedeljnu trpezu deo je naše tradicije. Vredne ruke baka i majki razvlačile su najpre okruglaste hlepčiće, zatim ih premazivali smesom sira, jaja i kajmaka, i na kraju uvijali u oblik prilagođen okruglom plehu. Taj oblik poznat je kao zvrk.

VoLim zvrk nastaje baš na ovaj način. Preslikali smo ceo proces i slepo ga se pridržavamo jer je to onaj duh našeg kraja koji smo želeli da prenesemo kroz VoLim proizvode.

Pravi se RUČNO, a svi sastojci koji se koriste dolaze sa obronaka Zlatara gde ih za naše potrebe pripremaju vredni i posvećeni stanovnici ove „čiste” planine.

Vaše je samo da ga stavite u rernu i za15ak minuta imaćete na stolu preukusan obrok, od domaćih proizvoda koji će, sigurni smo evocirati neka davna sećanja i imati ukus nostalgije.

Kraljica u našoj ponudi pita, pita bez premca, je definitivno heljdopita. Proizvod koji je gastronomski specijalitet ovog kraja, koji se od davnina sprema i ponosno iznosi na trpezu kada god poželimo da fasciniramo drage goste.

Proces pripreme je prilično dugačak, izvodimo ga na tačno utvrđen način, unapred definisanim redosledom, strogo poštujući svaki korak i sprovodeći sve one sitne tajne koje su nam preneli majstori zanata – bake i majke iz ovog kraja.

Po ugledu na heljdopitu, napravili smo pitu od speltinog brašna, koja je dugi niz godina bila nepravedno zapostavljena u ishrani, a čije blagotvorno dejstvo na organizam je neverovatno, i nazvali je Speltopita.

Oba proizvoda su zamrznuta posebnim metodama zamrzavanja, tako da je nakon 20-30 minuta pečenja pita gotova, a savršen ukus i miris, kao i rustičan izgled je u potpunosti zadržan.

VoLim testenine su priča za sebe. Ogromno iskustvo, predan i posvećen rad, fanatična želja da stvorimo nešto posebno i kvalitetno, nakon niza godina urodili su plodom. Ponosno stojimo iza široke lepeze proizvoda koji su pre svega zdravi i ukusni. Proizvodnja testenina je manufakturna, svi sastojci koje koristimo su prirodni, ne dodajemo aditive ni emulgatore, a sve sirovine nabavljamo iz svoje najbliže okoline. Proces sušenja se izvodi na gotovo prirodnoj temperaturi, traje od 12-16h i garantuje da svi najkvalitetniji sastojci ostaju u proizvodu.

Osim klasičnih testenina sa jajima, proizvodimo i integralne testenine od brašna heljde, spelte i raži koje se uzgajaju na planini Zlatar (oko 1200 nmv) uz dodatak pšenične krupice (pšeničnog griza) koja ima vezivno svojstvo. Zbog toga su naše testenine nakon termičke obrade (kuvanja) izuzetno mekane i vazdušaste, ne lepe se i nisu „plastične”.

Posebnu pažnju posvetili smo bezbednosti VoLim proizvoda, koja je u svakoj fazi proizvodnje, od skladištenja sirovina do finalnog pakovanja proizvoda, na visokom nivou, tako da krajnji korisnik može biti siguran da na svoju trpezu dobija tradiciju sa kvalitetom potvrđenu od strane najpriznatijih sertifikacionih kuća.

Naša misija je – da vas svaki zalogaj i gutljaj VoLim proizvoda, bar na kratko preseli u polja heljde na sunčane obronke Zlatara, da u ušima zagrmi vodenički točak, zasopoće ledeno hladna voda, da nozdrve zagolicaju mirisna polja Sopotnice, da se pred očima zarumene malinjaci i kupinjaci, zazelene drvoredi jabuka i veličanstvena dolina Lima.

Potrudićemo se da vam prenesemo deo našeg duha, naše tradicije, istorije i kulture, deo veština i znanja naših predaka, deo bogatstva koje nam je povereno.

VoLim dobro u ljudima – HRANA NAŠEG KRAJA!

 

GZS

Podeli