U zračnim napadima u Idlibu jučer ubijeno najmanje 50 civila

Najmanje 50 civila poginulo je u zračnim i artiljerijskim napadima koje su ruski bombarderi i snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada jučer izveli na području deeskalacijske zone Idlib.

Lokalna civilna zaštita Bijele beretke saopćila je da saopćila je da je najmanje 39 civila ubijeno u zračnom napadu kojeg su jučer ujutro ruski avioni izveli na tržnicu u gradu Maarat Al-Numan.

Zračne snage Assadovog režima istodobno su izvele napad na tržnicu u Saraqibu i ubile najmanje sedmoro civila.

U popodnevnim satima su ruski i Assadovi bombarderi gađali i naseljena mjesta Bidama, Talmenes i Al-Kabina. U tim napadima je život izgubilo četvoro civila.

S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane sinoć je negiralo učešće ruskih zračnih snaga u napadima na sjeverozapadu Sirije.

Idlib je i u nedjelju bio meta sličnih zračnih napada u kojima je život izgubilo najmanje 17 civila.

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. U napadima u protekla tri dana ubijeno je najmanje25 civila.

Uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju 17. septembra 2018. postignut je dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Anadolu Agency

Podeli