DruštvoVesti

U Podgorici otvoren sajam “Montenegro Halal Expo 2019”

“Montenegro Halal Expo 2019” se održava na platou ispred Sahat kule u Podgorici, a svoje proizvode predstavilo je 28 izlagača iz Crne Gore i regiona

U Podgorici je danas počeo prvi “Montenegro Halal Expo 2019”, gdje se prezentuju proizvodi i usluge halal industrije u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

“Montenegro Halal Expo 2019” se održava na platou ispred Sahat kule u Podgorici, a svoje proizvode predstavilo je 28 izlagača iz Crne Gore i regiona.

Arslan Hajdinaga, osnivač Udruženja za promociju i razvoj islamske ekonomije u Crnoj Gori, kazao je za AA da su danas izlagači predstavili razne proizvode i usluge.

“Mislim da smo uspjeli, jer smo dobili institucionalnu podršku. Ovo je priča koja se već dešava u regionu. Sarajevo ima halal sajam, Albanija ima sajam koji se održava već dvije godine. Sve je evidentiji dolazak turista u Crnu Goru koji traži proizvode i usluge halal industrije. Tu leži velika šansa za privređivanje”, kaže Hajdinaga.

Sanadin Voloder, novinar iz Sarajeva koji se bavi istraživanjem halal industrije, kaže da je za Crnu Goru kao turističku državu važno razvijanje halal industrije.

“U BiH su halal sajmovi krenuli 2013. godine. Ovo danas u Podgorici je veliki doprinos halal industrije na Balkanu, posebno halal turizma, jer Crna Gora je turistička država, a halal turizam kao koncept donosi nove vrijednosti u tom sektoru, koje svakako trebaju Crnoj Gori da privuče jednu drugu klijentelu, koja tradicionalno nije bila prisutna ovdje”, kaže Voloder.

On ističe da halal turizam u praksi podrazumijeva da vjernici, muslimani, imaju prostor za molitvu, da imaju veći stepen higijene i čistoće u smještajnim objektima, da nema prisustva alkohola.

“Što se tiče ishrane, da bude odvojeni sistem pripreme hrane, koji ima halal sertifikat. Svaka država koja ima muslimansku populaciju, na neki način ima halal industriju. Međutim, nju je potrebno uvesti u sistem, a to je sertificiranje, da se zna red. Da kupac, odnosno osoba koja kupuje uslugu, da zna šta da očekuje. Što se Crne Gore tiče, potrebno je napraviti iskorak u sertificiranju uslužnih proizvoda”, kaže Voloder.

Drugog dana sajma, 28. juna, u saradnji s Privrednom komorom Crne Gore, biće organizovan seminar “Halal turizam – potencijal za rast i razvoj”, na kome će predavanje održati Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certificiranje halal kvaliteta iz Hrvatske.

Halal industrija je širok pojam koja pored hrane obuhvata i finansije, farmaciju, turizam, putovanja, modu, zabavu, zdravstvo i obrazovanje. Značajan rast razvoja halal turizma postaje sve važniji za zemlje kojima je zarada od turizma glavni izvor privrednog rasta.

Sajam u Podgorici su organizovali Udruženje za promociju i razvoj islamske ekonomije u Crnoj Gori, uz podršku državnog Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjiskih prava Crne Gore, i u saradnji s gradskim Sekretarijatom za preduzetništvo.

 

Izvor: Anadolu Agency

Foto:Adel Omeragic – Anadolu Agency

Podeli