Erdogan: Autoput Sarajevo-Beograd „put mira“

Autoput Sarajevo-Beograd je „put mira“i imaće ogroman značaj, posebno za jačanje saradnje i povezivanje u regionu, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan .

„Potpisali smo potrebne memorandume i sa bosanskom i srpskom stranom i planiramo da u najskorije vreme počnemo izgradnju kako bismo povećali našu konkurentnost u doba globalizacije. Moramo da razvijemo našu ekonomsku saradnju“, rekao je Erdogan na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na Jahorini.

On je istakao da je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi doprineo integracijama zemalja zapadnog Balkana u evroatlanske institucije i da će Turska nastaviti da podržava ove zemlje na tom putu.

Poručio je da će se odluke Evropske unije u vezi sa pregovorima o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom direktno odraziti na budućnost regiona, te da je izuzetno važno da se pregovori odvijaju u predviđenim okvirima, jer će u suprotnom narušiti mir, stabilnost i odnose sa EU.

„U poslednje vreme vidimo da je politika proširenja blokirana od strane nekih populističkih krugova. Negativni pravci podele i diskirminacije koji se šire kontinentom u poslednje vreme predstavljaju opasnost za budućnost i potencijal regiona“, poručio je Erdogan.

Turska će 2020. godine početi svoje predsedavanje PSJIE-om, a Erdogan ističe da će glavni ciljevi biti jačanje regionalne zaštite, migracije, povećanje kvaliteta ljudskih resursa, proširenje komunikacionih i transportnih ruta u regionu, itd.

Među strateškim ciljevima je, navodi Erdogan, podizanje na najviši nivo mogućnost komunikacija i transporta na Balkanu.

Prema njegovim rečima, u vreme digitalizacije, od važnosti je da se razvijaju digitalne mreže u okviru država članica PSJIE-a.

„Veoma je važno da postanemo region koji će podsticati tehnološki razvoj, koji najavljuju ekonomski uslovi 21. veka“, rekao je Erdogan.

 

Izvor: Studio B/ Tanjug

 

Podeli