DruštvoVesti

Budžet prvi put prešao tri milijarde

Budžet Novog Pazara prešao je tri milijarde dinara i to prvi put u istoriji grada. O njegovom rebalansu danas su raspravljali poslanici lokalnog parlamenta.Na ovaj način, stvoriće se uslovi za veća infrastrukturna i brojna druga ulaganja. Odbornici su dali saglasnost i na završni račun budžeta za prošlu godinu, a raspravljali su i o lokaciji za novo groblje, izgradnji nove škole, planu javnog zdravlja, te brojnim pitanjima koja imaju za cilj stvaranje boljih životnih uslova svim građanima Novog Pazara.

Prvom izmenom budžeta za tekuću godinu predviđeni su ukupni prihodi od 3,1 milijardu dinara, što je za oko 500 miliona više nego što je planirano prilikom donošenja budžeta.

Rekordan budžet koji će preći iznos od tri milijarde dinara omogućiće ulaganja u brojne sfere, od infrastructure, Preko poljoprivrede, sporta, kulture i druge, kazao je gradonačelnik Novog Patzara Nihat Biševac. Biševac je kazao da budžet raste iz godine u godinu, a odbornicima je predstavio i plan realizacije kapitalnih projekata, koji su predviđeni njegovim rebalansom.
Biševac je naglasio i da su vraćena ranije nagomilana zaduženja u iznosu od 700 miliona dinara, te da je grad u ovom trenutku rasterećen brojnih kreditnih obaveza.

Odbornici su danas dali saglasnost i na završni račun budžeta za prošlu godinu, koji je, kako je istaknuto na sednici, od strane Državne revizorske institucije dobio pozitivnu ocenu, što zapravo znači da nije bilo nezakonitog trošenja novca.

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar” dr Muamer Bačevac kazao je da su odbornici razmatrali i druga značajna pitanja važna za građane Novog Pazara, pa je tako, između ostalog, bilo reči i o lokaciji za novo groblje, te izgradnji nove škole.

Odbornik opozicione Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek današnje delovanje opozicije ocenio je konstruktivnim.

Tokom današenjeg zasedanja lokalni parlament doneo je odluke koje za cilj imaju usklađivanje statuta sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a izmenjen je i Poslovnik o radu Skupštine, pa se tim aktom uvodi i elektronski sIstem, odnosno e-parlament, koji podrazumeva elektronsko vođenje celokupnog toka sednice Skupštine grada. Taj projekat, podsećamo odobren od strane UNDP-a. Takođe,usvojena je i odluka o izboru članova i formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Takođe, odbornici su danas dali saglasnost za imenovanje glavnog urbaniste Ahmeta Biševca,a produženi su mandati vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Muju Šaćiroviću i Domu zdravlja Ervinu Ćoroviću.

Podeli