DruštvoVesti

Obeležen 4.jul Dan borca

Dan borca je bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Saveznoj Republici Jugoslaviji, koji se obeležavao 4. jula.Ovaj dan koji je nazivan i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“, obeležavao je godišnjicu sednice Politbiroa Centralnog komiteta Кomunističke partije Jugoslavije, održane 4. jula 1941. godine u Beogradu, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka. Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata iz Novog Pazara je i ove, kao i svake prethodne godine obeležio 4.jul okupivši svoje članove u Gradskoj upravi odakle su prošetali do spomenika ispod bedema i  Gradskom parku gde su položili cveće uz prisustvo članova, građana, gostiju, predstavnika Vojske i Policije kao i lokalne samouprave.

Dan borca je za državni praznik proglašen 26. aprila 1956. godine i obeležavao se svake godine u čitavoj zemlji. Posle raspada SFR Jugoslavije, postao je državni praznik Savezne Republike Jugoslavije, ali se kasnije obeležavao samo u Srbiji, gde je ukinut 2001. godine odlukom Vlade Srbije. Praznik se i danas, nezvanično, proslavlja kao svuda pa i u Novom Pazaru, u organizaciji Udruženja boraca. Kod spomenika u Gradskom parku , predsednik Hafiz Zenunović podsetio je prisutne na preživljene golgote rata i veliki broj žrtava.

Zenunović je  poručio  svim građanima Novog Pazara, naročito mladima,da i dalje čuvaju slobodu, slogu i zajedništvo kao što su to činili u svim situacija u prošlim vremenima a sve u cilju očuvanja zajednice kao jedinstvene celine.

B.V.

Podeli