DruštvoVesti

Šef Delegacije EU Sem Fabrici u poseti Novom Pazaru

Šef Delegacije Evropske Unije, ambasador Sem Fabrici tokom posete Novom Pazaru obišao je porodično preduzeće “A La Turka” u vlasništvu Elmedine Ćosović koje se bavi  proizvodnjom nameštaja, a koje je uz podršku Evropske unije dobilo bespovratna sredstva u vrednosti od 13.440 evra za nabavku nove opreme. Obišao je i branu koja je izgrađena pre par godina a za koju je sredstva donirala EU a jednoj od predstavnica Udruženja psihologa, koje je takođe posetio, uručio je i sertifikat kao znak priznanja za socijalni rad koji je veoma važan.

“A la Turka” je jedno od ukupno 106 mikro i malih preduzeća koja će unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta zahvaljujući EU koja je za ovu aktivost razvojnog programa EU PRO opredelila više od dva miliona evra. Ovo preduzeće će po dogovoru sa ambasadorom Fabricijem, a u okviru društveno-korisnog rada, izraditi potreban nameštaj za Udruženje obolelih od autizma. Vlasnica A La Turke ,Elmedina Ćosović je veoma zadovoljna i srećna što je uz pomoć novčanih sredstava EU PRO mogla da kupi novu savremenu mašinu za lakši rad i što je uposlila još jednog radnika.

“Zahvalna sam za ova sredstva kojima sam uspela da kupim ovu novu, savremenu mašinu za koju je EU dala 80 posto a moja firma samo 20. Da sam je kupovala svojim sredstvima ona bi koštala duplo više. Ujedno sam uspela i da zaposlim još jednog radnika”, kazala je vlasnica porodičnog preduzeća Elmedina Ćosović.

Fabrici je kazao da pored ostalih aktivnosti kojima se bavi EU PRO, proaktivno se bavi i merama zapošljavanja u okviru čega su još u mesecu martu uputili poziv za finansiranje svima koji žele da se bave nekim biznisom i naglasio da će do kraja godine sigurno organizovati još ovakvih poziva. Za izgradnju brane koja je, od kako je urađena 2016.godine, zaustavila velika izlivanja vode i poplave, novčana sredstava je takođe izdvojila EU. Ambasador Fabrici je sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave danas i nju obišao. “Životna sredina i zaštita životne sredine predstavljaju ključnu politiku u Evropskoj Uniji, tako da je ova brana za čiju smo izgradnju izdvojili sredstva, a kako kažu predstavnici vaše lokalne samouprave, pomogla da se u vreme velikih padavina zaustave bujične poplave”, kazao je Sem Fabrici.

On je dodao da je zaštita od poplava samo deo šire strategije koja se odnosi na celokupnu zaštitu životne sredine, ali da treba govoriti i o kvalitetu vode, kvalitetu tla, vazduha a da je za sve to potrebno fokusirati se na reciklažu i preradu otpada i da je upravo zato EU aktivna na tom polju. EU je obezbedila još sredstva za mnogo projekata a jedan takav je i IPO 2018 za koji je izdvojeno 179 miliona evra koja će biti utrošena u narednom periodu, a veći deo tih sredstava upravo će ići za zaštitu životne sredine .”Mi smo i započeli sa jednom kampanjom koja nosi naziv “Pogledaj oko tebe” koju smo pokrenuli sa ministrom za zaštitu životne sredine i ministarkom evrointegracija. Kampanja podrazumeva video spotove, reklame, bilborde a sve u cilju da probudimo svest građana da vode što više računa o prostoru i okolini u kojoj žive”, dodao je Fabrici.

Takođe, ambasador Fabrici se sastao i sa predstavnicima Udruženja psihologa iz Novog Pazara  koje  uz podršku EU sprovodi projekat usmeren na povećanje zapošljivosti ugroženih kategorija stanovništva. Projekat koji se sprovodi u partnerstvu sa Udruženjem građana „Đurđevdan” iz Bele Palanke ima za cilj da pomogne zapošljavanju mladih sa invaliditetom i mladih iz romske populacije u obe lokalne samouprave. Ovo je jedan od 22 projekta unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama koje EU podržava preko EU PRO programa.

 

B.V.

Podeli