BNV se zalaže za institucionalno povezivanje Bošnjaka

 Predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo sa saradnicima bio je domaćin predstavnicima Bošnjaka iz Makedonije i sa Kosova sa kojima je održan radni sastanak na temu “Institucionalno povezivanje Bošnjaka na prostoru zapadnog Balkana”. 

Na ovom radnom sastanku kome su se na poziv predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudža odazvali  predstavnici Bošnjaka iz Makedonije i sa Kosava kako iz političkog sveta tako i nevladinog sektora, govorilo se pored ostalog i o statusu Bošnjaka na Kosovu i Makedoniji. Džudžo je rekao da je kao predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji dobio zadatak da pomogne Bošnjacima sa prostora zapadnog Balkana da budu deo ureda koordinacije svih Bošnjačkih vijeća.

Predsednik Foruma Bošnjaka Republike Severne Makedonije Enes Šemsović kaže da je zadovoljan načinom zalaganja BNV iz Novog Pazara da se institucionalno i na druge načine povežu Bošnjaci sa svih prostora.

“Mi kao Bošnjaci gde god živeli imamo moralnu obavezu da podržimo ideju institucionalnog povezivanja Bošnjaka, da podržimo naš nacionalni identitet, Bosanski jezik i da to regionalno povezivanje Bošnjaka bude na malo većem nivou”, kazala je predsednica Nove demokratske stranke na Kosovu Emilija Redžepi.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica Bošnjaka u parlamentu Kosova Duda Balje koja ističe da joj je drago što su svi imali mogućnost da prave planove za neko bolje sutra svih Bošnjaka.

Predsednik BNV Esad Džudžo najavio je za kraj juna zasedanje ureda za koordinacije svih bošnjačkih vijeća koje će se održati u Sarajevu i izrazio nadu da će na zasedanje doći i predstavnici Bošnjaka iz Makedonije i sa Kosova.

B.V.

Podeli