DruštvoVesti

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

U svetu se danas obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovaj dan počeo je da se obeležava još 2004. godine u Johanezburgu. Raznim aktivnostima obeležen je i u Srbiji kao i u Novom Pazaru.

U centru Novog Pazara danas su iz Crvenog krsta delili flajere prolaznicima na kojima je bila ispisana priča jedne mlade žene koja je imala komplikacije prilikom porođaja i morala je primiti krv. Njena priča ima za cilj da, svi koji je pročitaju, dodatno shvate koliko je značajno davati krv i nekome , kao što su i njoj, spasiti život. Na to je podsetila i sekreterka novopazarskog Crvenog krsta, Ljiljana Kostić.

“Apelujem na sve građane, naročito omladinu, jer Novi Pazar je najmlađi grad u Evropi, da se u što većem broju odazivaju akcijama koje mi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizujemo dva puta mesečno i tako pomognu da se nekom spasi život”, kazala je sekretarka Crvenog krsta Ljiljana Kostić. Ona je iznela podatak da se 97 procenata stanovništva oslanja na ona preostala 3 procenta dobrovoljnih davalaca krvi i rekla da je to zaista loša situacija.

Obeležavanje Dana dobrovoljnih davalaca krvi svake godine podržava i višestruki davalac, Kemal Glogić iz Novog Pazara. “Punih 45.godina sam ja dobrovoljni davalac krvi. Kada sam postao punoletan počeo sam i ne prestajem da učestvujem u svim akcijama i verujte presrećan sam kad dam krv i kad pomognem da se nekome spasi život”, kazao je Glogić.

Davanje krvi je bezbolno. Ne škodi već i doprinosi boljem zdravlju. Ukoliko ste iz bilo kog razloga u nemogućnosti da budete davalac krvi, pronađite način da motivišete svoju porodicu, prijatelje, kolege pa čak i nepoznate ljude da postanu davaoci. Ako na bilo koji način to uspete, računajte da je vaša misija uspela.

 

B.V.

Podeli