Društvo

Prve bojanke na bosanskom jeziku podeljene predškolcima

S ciljem da ohrabri decu, ali i njihove roditelje, da se školuju na maternjem jeziku, Bošnjačko nacionalno vijeće je, u okviru projekta ”Bosanski, jer smo Bošnjaci”, osmislilo i prve bojanke na bosanskom jeziku. Ova interesantna publikacija, štampana je u tri hiljade primeraka, a namenjena je predškolcima Novog Pazara i sandžačkih opština. Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća posetili su danas mališane u glavnom objektu Predškolske ustanove ”Mladost” u Novom Pazaru i uručili im poklone.

Da će dobiti poklon u vidu bojanki na bosanskom jeziku, mališani vrtića Mladost saznali su od svojih vaspitačica, pa su, i pre nego je obavljena kompletna podela, prionuli na rad, dodajući boje, dobro osmišljenim i bliskim im motivima ove publikacije. Prve bojanke na bosanskom jeziku mališanima su darovali predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prve bojanke na bosanskom zapravo predstavljaju završnicu kampanje i istoimenog projekta ”Bosanski, jer smo Bošnjaci”, koji je vodila novinarka Amela Bajrović.

”Želimo da na ovaj način da ohrabrimo i djecu i njihove roditelje da bez zazora se opredjeljuju za svoj sistem vrednosti u okviru državnog školskog sistema”, rekao je predsednik BNV Esad Džudžo.

Pohvalivši ilistracije i kvalitet prve bojanke na bosanskom, vaspitačica Alma Karišik ističe da je to najprikladniji poklon za predškolce, prilagođen početnom periodu obrazovanja.

Oko 12 odsto više bošnjačke dece ove godine upisuje nastavu na maternjem jeziku. Cilj novog saziva vijeća je, kako se najavljuje, da se za sledeće dve godine uravnoteži nacionalni sastav dece u osnovnim i srednjim školama sa jezikom nastave.

S.Lj.

Podeli