Društvo

Ribolovci realizovali akciju čišćenja jezera Gazivode

Novopazarki ribolovci sproveli su veliku akciju čišćenja jezera Gazivode od smeća koje se nakupilo nakon obilnih padavina. Predsednik udruženja ribolovaca Novog Pazara Elvir Hodžić organizovao je ovu akciju kako bi ublažio posledice nemarnog odnosa ljudi  prema prirdonoj okolini. Akciju su podržali brojni entuzijasti, mladi ljubitelji prirode, studenti Državnog univerziteta, predstavnici JKP “Čistoća, predstavnici Gradske uprave, a pridružili su se I predstavnici ORA ”Ribariće 2019” obezbeđujući logistiku hranu, vodu i medijsku prezentaciju akcije.

Sportski savez Novog Pazara obezbedio je pijevoz, a Javno komunalno preduzeće ”Gradska čistoća” se pobrinulo za transport sakupljene PET ambalaže.

Iako se akcija sprovodi godinama u nazad, prizor na ovom jezeru je uvijek isti nakon obilnih padavina. Akcija je ujedno signal svima da uzmu učešće u njoj, a građanima da počnu da vode računa o životnoj sredini.

Ribarićko jezero je nastalo 1977. godine, pregrađivanjem reke Ibar u gornjem toku. Pripada opštinama Tutin i Zubin Potok, a malim delom opštini Novi Pazar. U poslednje dve decenije ono je Novopazarcima, Tutincima i stanovnicima Ibarskog Kolašina domaće „more“. Više hiljada stanovnika iz ovog kraja izgradilo je vikendice, kuće za stanovanje i splavove. Ovo jezero je jedan od turističkih potencijala opština koje se sreću na njemu.

Zbog velike količine smeća, angažovane ekipe uspjele su da očiste samo dio ove deponije na vodi koja predstavlja ekološku katastrofu za čitav kraj.

Podeli