Ekonomija

“ZLATIBORCU” I “KARNEKSU” RUSIJA ZABRANILA IZVOZ MESA

Rusija je privremeno zabranila uvoz mesa i mesnih prerađevina iz četiri srpske industrije mesa. To su “Matijević”, “Big bulf fuds”, “Zlatiborac” i “Karneks”. Ove kompanije dobile su rok od 60 dana da otklone nepravilnosti koje su ruski inspektori uočili tokom kontrole.

Rampa se zvanično spušta 4. juna, a do tada sve isporuke mesa i proizvoda od mesa koje budu krenule put Rusije, moći će da se sprovedu po uobičajenoj proceduri.

Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razriješe u kratkom roku – piše u zajedničkom saopštenju ove četiri kompanije. – Već radimo na ispunjavanju svih zahteva koji su pred nas postavljeni.

Tvrde da ovakva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom slijedi i zahtjev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice.

Pošto nepravilnosti budu otklonjene “po proceduri”, ove firme će se naći na listi izvoznika mesa i mesnih prerađevina u Rusiju.

 

foto i text: Novosti /Sandzak Danas

Podeli