Kultura

Muzeji za 10

Nacionalna muzejska manifestacija ”Muzeji za 10” održava se od 13.do 19.maja. Ovogodišnja tema je ”Muzeji kao središta kulture”. Obeležava se u 48 gradova, odnosno opština u Srbiji, među kojima je i Grad Novi Pazar. U novopazarskom Muzeju večeras izložba i predavanje o afričkoj kulturi.

Ovogodišnja manifestacija ”Muzeji za 10” obeležava se u 79 muzeja i srodnih institucija u Srbiji. Besplastni programi i otvorena vrata iz godine u godinu privlače sve više posetilaca.

”I naš Mizej se priključio ovoj manifestaciji u okviru obeležavanja Međunarodnog dana muzeja, u okviru Evropske noći muzeja, Nacionalne nedelje muzeja. Od 13.do 19.maja vrata muzeja su otvorena od jutarnjih do večernjih sati, do 18 sati, a ulaz za sve posetioce je besplatan”, rekao je direktor Muzeja ”Ras” Fuad Baćićanin. On je istakao da ova institucija generalno u poslednje vreme beleži povećan broj posetilaca, te da se takav trend nastavlja i tokom aktuelne manifestacije.

U skladu sa ovogodišnjom temom nacionalne muzejske manifestacije ”Muzeji kao središta kulture” u novopazarskom Muzeju večeras predavanje i izložba Muzeja afričke umetnosti iz Beograda pod nazivom ”Duhovi Afrike – ritualna zapadnoafrička umetnost”. Inače, Muzej ”Ras” je za svoj rad i uspešnu saradnju nedavno dobio i važno priznanje od Narodnog muzeja u Beogradu.

”Ovo je doista za nas veoma značajno priznanje jer se trudimo da uspostavljamo saradnju sa svim onim institucijama koje je logično da sarađuju sa nama, odnosno da mi sarađujemo sa njima, kako sa republičkim tako i sa institucijama kulture iz regiona ali i Republike Turske”, kazao ej Baćićanin.

S.Lj.

Podeli