DruštvoVesti

PET DANA OBILNIH KIŠA NOSE OPASNOST Količina padavina biće i kao tokom NAJGORIH POPLAVA, a ove reke su najrizičnije

Od nedelje uveče pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obimne kiše, a najviše će pasti tokom ponedeljka i utorka, zbog čega se očekuje i porast vodostaja na većem broju reka u Srbiji. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je juče da se ova količina padavina “podudara s situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave”.

Ministar ipak kaže da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

Obilne padavine u ponedeljak i utorak, ali kiša ne prestaje sve do petka

Prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta iznosiće od 20 do 40 litara, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda ukupna količina za ta dva dana iznosiće od 30 do 50 litara po kvadratnom metru.

U petodnevnoj najavi, odnosno od 13. do 17. maja, navodi dalje RHMZ, ukupno će na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje pasti od 80 do 120, u istočnim od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.
Izvor:Blic

Podeli