Društvo

Divanefendić: Ponosni na tradiciju

Uprkos svim svetskim trendovima i globalizaciji, Novi Pazar je jedan od retkih gradova koji uspeva da sačuva tradicionalne vrednosti. To je naročito izraženo u mesecu posta, Ramazanu. Od prošle godine, vekovna tradicija oglašavanja završetka posta i početak juftara ispaljivanjem topa, vraćena je u ovaj grad. Četvrtog ramazanskog dana, prvi čovek Novog Pazara, Nihat Biševac ispalio je plotun sa gradskog bedema, u prisustvu predstavnika Uprave grada.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara, Džemil Divanefendić najavio je da će lokalna samouprava i dalje raditi na očuvanju tradicije, kojom se Novopazarci ponose.

”Obnovljena je tradicija. Sa tri lokacije se označava početak juftara ispaljivanjem iz topa: sa severnog bedema u centru grada, iz Hotkova i treća lokacija sa atletskog stadiona. Na taj način pokrili smo cijelu teritoriju grada. Nastavićemo da čuvamo stare običaje, a ovakva i slične simbolične akcije, nas zapravo podsećaju koliko treba da budemo ponosni na našu tradiciju”, rekao je Divanefendić.

S.Lj.

 

Podeli