Društvo

U utorak otvaranje atraktivne turističko-pešačke staze na Gradini

Turisticko-pešačka  staza na Gradini  u Novom Pazaru, svečano će biti otvorena u utorak, 30. aprila u 11h. Ovoj svečanosti prisustvovaće i  potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić. Ovaj projekat od 12.000.000 dinara, finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ukupna dužina turističko-pešačke staze iznosi 950 metara, a počinje od restorana ,,Pazarište,, pa do vrha lokaliteta tvrđave Gradina. Staza koja je namenjena za rekreativce, domaće posetioce  i turiste, može se definisati kao umereno-planinska, a vodi kroz najatraktivniji deo priorode u okruženju.

Duž staze izgrađeno je sedam odmarališta, nakon prvih 500 metara nalazi se raskrsnica, desna strana vodi ka alternativnoj stazi dužine 350m, sa postavljenim odmaralištem.

Putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table, nalaze se duž puta ka ovom srednjovekovnom utvrđenju.Posetioci mogu uživati i  sa vidikovca, odakle se pogled prostire ka planinama:  Golija, Rogozna  i lokalitetu Trgovište.

Urađen je i put preko Sebečava do lokaliteta Gradina, kao i plato za parking vozila. Tokom meseca maja očekuje se i instaliranje osvetljenja, koje će zaokružiti infrastrukturu ove izuzetne turističke destinacije.

Galib Gicić

Podeli