DruštvoVesti

Poljoprivrednici udruženo do boljih rezultata

Predstavnici Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, predsednici poljoprivrednih udruženja i članovi upravnog odbora, Grad Novi Pazar, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba narednih dana organizuju međusobnu posetu poljoprivrednih udruženja. Oni su danas boravili u poljoprivrednom centru Deževa.

Poljoprivrednici iz Požege imali su priliku da posete gazdinstva u Deževi. To je, kako se procenjuje, dobra šansa da se ljudi iz istih poljoprivrednih grana upoznaju, razmene iskustva, ali i da predstavnicima resornih organizacija i lokalne samouprave predstave šta im je potrebno za unapređenje njihovog rada na imanju.

‘’Predsednici poljoprivrednih udruženja iz Požege došli su u posetu Poljoprivrednom udruženju Dežava i PU Kovačevo. Glavni cilj je da se međusobno upoznamo, da vidimo kako je do sada korišćena mehanizacija i oprema koju smo do sada dobijali od turske Tike, Evropske unije, Grada Novog Pazara, id a vidimo šta je ubuduće potrebno’’, rekao je predsednik MOUPU Ismet Sajtarić.

Načelnik odlejenja za privredu grada Novog Pazara Almir Kecap kaže da lokalna samouprava ulaže u poljoprivredu. Prošle godine uloženo je 10 miliona dinara, dok je ove godine za 2 miliona više. On je zadovoljan odzivom poljoprivrednika na današnjim skupovima.

‘’Lokalna samouprava Novog Pazara mislim da je jedina u Srbiji, koja za kupovinu određenih mašina i opreme u poljoprivredi izdvaja oko 80 procenata, dok poljoprivrednici učestvuju sa 20 odsto sredstava. U ostalim lokalnim samoupravama taj procenat je od 40 do 60 odsto’’, rekao Kecap.

Poljoprivrednici kažu da su ovakve posete od velikog značaja za njih, jer se upoznaju sa svojim kolegama i na taj način udruženo mogu da rade, a sve u cilju što bolje proizvodnje i unapređenja svog rada. Domaćin današnjeg skupa u selu Kovačevo Raco Petrović objašnjava da je mehanizacija koju su do sada dobili korisna i olakšava im rad na imanju.

Cilj ovih poseta, ali i mnogih aktivnosti Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja, Poljoprivredne savetodavne stručne službe i Grada Novog Pazara je uglavnom da pomognu poljoprivrednicima da unaprede rad na svojim gazdinstvima. Pored Kovačeva, poljoproivrednici Požege boravili su i u centru Deževa, a za sutra je planirano da poljoprivredni proizvođači posete Požegu i Bele Vode.

S.R.

 

Podeli