KulturaVesti

Dugogodišnja saradnja se nastavlja

Projekat partnerstva između dveju Ekonomsko-trgovinskih škola Novog Pazara i Sarajeva započet je još 2011.godine na inicijativu ove naše obrazovne institucije i ova saradnja uspešno se nastavlja iz godine u godinu. Učenike sarajevske Ekonomske škole danas su ugostili predstavnici lokalne samouprave , članica Gradskog veća Ulfeta Demčović  i pomoćnik gradonačelnika Nihad Hasanović koji su im u ime grada poželeli srdačnu dobrodošlicu i da se u našem gradu osećaju kao kod svoje kuće.

“Meni ovo nije prvi put da dolazim u Novi Pazar i uvek kada bih došla osećala sam se prijatno a za Sarajevo vraćala puna lepih utisaka”, pre svega rekla je direktorka tamošnje Ekonomske škole Jadranka Kolar a partnerstvo ove dve srednje škole ocenila je kao veoma pozitivnu stvar.

Partnersku saradnju između ove dve škole podržala je i naša lokalna samouprava koja, kako je istakla članica Gradskog veća Ulfeta Demčović , mnogo ulaže u obrazovanje. Ona  je ovom prilikom pozvala i ostale škole iz našeg grada da se ugledaju na Ekonomsko-trgovinsku školu i uključe u ovakve projekte koji su dobri ne samo za obrazovanje već i za širenje novih prijateljstava i upoznavanje različitih kultura.

Direktor novopazarske Ekonomske škole Ivan Veljković  ističe da mu je veoma drago što je škola na čijem čelu se on nalazi i dalje u ovom projektu i izrazio nadu da se ova saradnja neće prekinuti.

A ovaj projekat najviše podržavaju đaci, kako iz Sarajeva tako i iz Novog Pazara. Gošća  Selma Budnjo je svima zahvalila na divnom gostoprimstvu i pozvala sve svoje prijatelje da posete Sarajevo gde će takođe biti lepo prihvaćeni kao i oni ovde.

Njena nova prijateljica iz Novog Pazara, Ajlina Lukić kazala je da je ovim projektom za ovih nekoliko godina mnogo postignuto, krenuvši od novih poznanstava i druženja pa do razmena iskustava u planu i programu rada ove dve škole gde im je zajenička on line nedelja učenja.

Sličnosti ova dva grada su takođe velike, istakli su i domaćini i gosti i to krenuvši od sličnog jezika preko kulture pa i kuhinje. A na šaljivo novinarsko  pitanje čija je kuhinja bolja ,naša ili u Srajevu ,naša Ajlina je rekla da je dobra i u Srajevu ali da ona Novi Pazar ne izdaje i da mu daje prednost.

 

B.V.

 

Podeli