Džulijan Asanž: Osnivač Vikiliksa uhapšen u Londonu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž je pre sedam godina dobio azil u amabasadi, kako bi izbegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualni napad, koje su u međuvremenu odbačene.

Iz policije navode da je Asanž priveden zato što se nije odazivao na poziv suda, pred kojim će se pojaviti „što je pre moguće”.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno je izjavio da je njegova zemlja Asanžu ukinula azil zbog sve češćih kršenja međunarodnih konvencija.

Međutim, Vikiliks na Tviteru tvrdi da je Ekvador time prekršio međunarodno pravo.

Britanski ministar policije Sadžid Džavid se oglasio na Tviteru: „Mogu da potvrdim da je Džulijan Asanž u policijskom pritvoru. Želim da se zahvalim Ekvadoru na saradnji i policiji na profesionalizmu. Niko nije iznad zakona”.

Iz Skotland jarda navode da ih je u ambasadu pozvao ekvadorski ambasador, nakon što je Ekvador 47-godišnjem Asanžu ukinuo azil, dok je britanski ministar inostranih poslova Alan Dankan istakao da je do hapšenja došlo nakon „opsežnog dijaloga dve zemlje”.

Asanž je do sada odbijao da napusti ambasadu Ekvadora, tvrdeći da će biti izručen u Sjedinjene Države zbog Vikiliksa.

Do hapšenja je došlo samo dan nakon što je Vikiliks saopštio da su Asanža špijunirali u ambasadi Ekvadora.

  • Amerika „priprema Asanžovu optužnicu“
  • Sud Ekvadora – Asanž mora sam da plaća troškove života

Asanž je sa vlastima ekvadora imao dosta sukoba oko toga šta mu je dozvoljeno da radi u njihovoj ambasadi.

Diplomatski dopisnik BBC-ja Džejms Lendejl kaže da su mu tokom godina ukinuli internet i optužili ga da učestvuje u političkim aktivnostima – što nije dozvoljeno ako tražite azil.

„Šta se tačno desilo u ambasadi nije jasno – bilo je optužbi i kontraoptužbi”, kaže Lendejl.

Asanž će se prvo naći pred britanskim sudovima, ali bi mogao da bude izručen u SAD zbog stvari koje je Vikiliks objavio, dodaje on.

 

Objavljeno na sajtu bbc.com

Podeli