Društvo

Obeležen Svetski dan zdravlja

Merenjem šećera u krvi i proverom krvnog pritiska Zavod za javno zdravlje obeležio je svetski dan zdravlja na gradskom trgu. Odziv akciji bio je dobar, svoje zdravlje proverilo je oko 100 građana.

Svake godine se obeležava Svetski dan zdravlja, kao jedan od značajnih datuma iz Kalendara javnog zdravlja, ove godine pod sloganom preventivna zdravstvena zaštita. Cilj je da se ukaže koliko su redovni pregledi značajni za zdravlje čoveka.

Na gradskom šetalištu organizovano je besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska, a akcija je izazvala veliko intersovanje građana da besplatno provere svoje zdravlje i dobiju lekarski savet.

U ovoj akciji Zavodu za javno zdravlje pridružili su se predstavnici Doma zdravlja, Srednje medicinske škole Dva heroja, polivalentne patronažne službe i Udruženja obolellih od dijabetesa.
Novopazarski Zavod za javno zdravlje ovu akciju organizovao je u saradanji sa Institutom za javno zdravlje Batut, Svetskom zdravstvenom organizacijom i Ministarstvom zdravlja.

Lekari ove instutucije tokom cele godine, a posebno u martu održavaju predavanja u novopazarskim obrazovnnim instutucijama, kako bi ukazali na značaj preventivnih pregleda i na taj način smanjili broj obolelih.

 

Podeli