DruštvoVesti

Naočare koje vam neće zaštititi samo oči

Osim što ugrožavaju zdravlje oka, svetlost i sadržaji sa TV ekrana neretko nepovoljno utiču i na funkcionisanje mozga, pre svega zbog velike količine informacija. Od toga je teško pobeći, zbog čega je grupa američkih stručnjaka osmislila naočare za „digitalnu detoksikaciju“.

Neobične, ali za vid izuzetno korisne, ove naočare imaju specijalno rotirano polarizovano staklo, koje blokira svetlo sa ekrana.

„Shvatili smo da kada držite klasičan par naočara za sunce pod uglom od 90 stepeni, one blokiraju svetlost ekrana. Zato smo i mi samo rotirali polarizovana sočiva za tih 90 stepeni“, kaže osnivač kompanije Ivak Kaš.

Naime, ekrani su vertikalno polarizovani kao i većina sunčanih naočara. Podešavanjem fokusa, konstruktori su uspeli da ekrane ostave vidljivim, ali ne i svetlosni sadržaj koji emituju. Za sada, blokira se svetlost sa LED, LCD i nekih kompjuterskih ekrana, ali ne i sa digitalnih bilborda, pametnih telefona ili ekrane tableta.

Osim koristi po zdravlje očiju, po rečima konstruktora, naočare imaju i dodatnu dimenziju, jer pružaju i mentalni detoks.

„Sanjam o svetu u kom svako može da kontroliše medijski atak reklama, tehnologija, o svetu koji od nas ne pravi žrtve propagande, već omogućava kontrolu svih tih entiteta“, objašnjava Ivan Kaš.

U ovom trenutku, inovatori ne planiraju masovnu proizvodnju, i pored brojnih ponuda. Prioritet im je usavršavanje modela u saradnji sa Univerzitetom u Ročesteru.

IZVOR:RTS

Podeli