EkologijaVesti

Novi Pazar u akciji ”Sat za planetu”

Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održana je po jedanaesti put u Srbiji. U  subotu 30. marta u 20:30 časova,  simbolično su ugašena svetla na sat vremena u više od 7000 gradova širom sveta. I Novi Pazar je učestvovao u akciji koja je ove godine obeležena pod sloganom„Skini se s plastike, navuci se na prirodu!“ sa ciljem da se ukaže  na važnost očuvanja planete.

I Novi Pazar je u subotu, 30.marta bio u rangu svetskih gradova, koji su gašenjem svetla na sat vremena skrenuli pažnju na značaj očuvanja planete.

”S obzirom da je akcija globalnog karaktera imali smo u Novom Pazaru i pojedinaca koji su se priključili akciji koja ima cilj da skrene pažnju na uticaje na klimatske promene od strane čoveka, ali i na problem sa plastičnim otpadom”, rekao je ispred Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novi Pazar, Rastko Arsenijević.

Akcija „Sat za našu planetu“,prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Osim ukazivanja na posledice klimatskih promena, ove godine poseban akcenat je stavljen na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te potrebu da se čovečanstvo mora izboriti za budućnost bez plastike.

S.Lj.

 

Podeli