DruštvoVesti

Za registraciju mehanizacije samo potvrda o ispravnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odlučilo je da poljoprivredne mašine, koje već imaju trajne registracije, ne moraju da se preregistruju. Izmenama zakona biće omogućeno da stare tablice i dalje važe uz potvrdu o tehničkom pregledu, odnosno ispravnosti vozila.

Obaveza da se traktori i poljoprivredne mašine preregistruju doneta je prošle godine Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, a promena je trebalo da počne da važi od 3. aprila. Međutim sagledavanjem situacije na terenu, ova odluka je do daljeg suspendovana, jer je kako objašnjava poljoprivredni stručnjak Smail Ejupović, ta je uredba bila rigorozna, čije zahteve većina poljoprivrednika ne bi ispunjavala.

“Sagledavanjem opšte slike i stanjem u kom se nalazi ta mehanizacija došlo se do jednog zaključka da je to teško izvodljivo, odnosno da će možda preko 80% vlasnika tih traktora i mehanizacije ostati bez svojih vozila. Došlo se do zaključka, koji bi svima odgovarao suspedovanje do daljeg ili neodređeno date uredbe. Doneta je odluka da će mehanizacija moći da se koristi samo uz pomoć jednog dokumenta i to o ispravnosti vozila, kako je bilo i ranije”, rekao je Ejupović.

On je apelovao na sve poljoprivrednike, koji poseduju mehanizaciju da obezbede na vreme svoje potvrde, kako bi bezbedno i zakonski mogli da se uključe u saobraćaj.

foto:aeroklub

 

Podeli