DruštvoVesti

Rezultati konkursa za tri nedelje

 Konkurs Nacionalne službe za zapošljavanje koji se odnosi na zapošljavanje invalidnih osoba danas je završen. Na konkursu su aplicirala sa svojim projektima mnoga udruženja i organizacije koje rade sa ovim osobama među kojima i Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih” iz Novog Pazara. Rezultati konkursa biće poznati za od prilike tri nedelje. 

Sve organizacije koje se bave radom sa osobama koje imaju neku vrstu invaliditeta do danas su morale da apliciraju sa određenim projektima kako bi, ukoliko projekat bude prihvaćen, sledi zapošljavanje ovih osoba. Međuopštinska organizacija “Savez slepih i slabovidih” je i ovoga puta konkurisala sa projektom, i po rečima tiflologa Mirsade Dibranin Ajdinović, nada da će neko od članova među kojima ima školovanih fiziotarapeuta, diplomiranog psihologa itd, uspeti da nađu posao postoji.

“Za njih je to vrlo značajno iz nekoliko razloga, zbog toga što na žalost nemaju drugi način da pokažu svoje preostale radne  sposobnosti”, kazala je defektolog-tiflolog Mirsada Dibranin Ajdinović. Ona kaže da iako neko bude angažovan to uglavnom bude kratko jer do sada nijedan poslodavac nije za stalno upolslio slepo ili slabovido lice na neodređen period. Ona kaže da ti poslodavci radije plaćaju penale nego da njih uposle i naglašava da je to zaista veliki problem.

Ona je apelovala na sve poslodavce da imaju više razumevanja za ove osobe i da ih, bez sažaljenja, angažuju i uvere se da i oni mogu biti dobri radnici. Prema podacima koje ona ima, poslednjih nekoliko godina nijedan član ove organizacije nije bio nigde upošljen i zbog toga izražava nezadovoljsto. Jedina utešna stvar je da, ukoliko posredstvom javnih radova budu angažovani i na određen period sebi obezbeđuju staž i na taj način mogu ostvariti penziju do tridesete godine života, a osobe koje imaju više od trideset godina moraju imati pet godina efektivnog rada kako bi ostvarili penziju. “Ipak, svi oni žele da rade duže i da zasluženo steknu punu penziju, ali to je za sada veoma teško”, naglasila je Mirsada Dibranin Ajdinović.

Ona se nada da će neko bar iz institucija kao što je škola ili Centar za socijalni rad, prihvatiti da stručnu praksu kod njih obavi njihov redovni član koji je trenutno diplomirani psiholog da bi kasnije mogao da aplicira za redovan posao u struci koji ne može nađi bez pomenute stručne prakse.

B.V.

Podeli