DruštvoVesti

Ključ grada Novog Pazara premijerki Novog Zelanda

Na svečanoj akademiji povodom Dana grada, 20. aprila, premijerki Novog Zelanda Džasindi Ardern biće uručeno priznanje Ključ grada Novog Pazara.

Kako je za Tanjug rekao član gradskog vijeća Novog Pazara Mirsad Jusufović, odbornički klub SDP u Skupštini grada predložio je da, zbog svega što je učinila nakon terorističkog napada na džamiju u Christchurcu, na Novom Zelandu premijerka Ardern dobije najveće prizanje Grada Novog Pazara.

“Novi Pazar je grad u kojem se susreću dvije civilizacije, most koji spaja Istok i Zapad, islam i hrišćanstvo. Reakcija premijerke Ardern nakon brutalnog terorističkog napada je upravo ono što su i nas Novopazarce oduvijek učili – da budemo solidarni i gradimo zajednicu koja se neće dijeliti po vjeri i naciji, zajednicu u kojoj su svi dobrodošli”, rekao je Jusufović.

On je dodao da su već kontaktirali ambasadu Novog Zelanda u Rimu, koja pokriva i teritoriju Srbije, kao i kabinet premijerke i da čekaju odgovor.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uputio je pismo premijerki Ardern.

”Poštovana,

Pre svega želimo da izrazimo naše najdublje saosećanje zbog tragedije koja je zadesila vašu predivnu zemlju. Grad Novi Pazar i svi naši žitelji sa tugom i nevericom su posmatrali taj tragični događaj i svi delimo istu bol koju osećaju i vaši sunarodnici.Novi Pazar je grad u jugozapadnoj Srbiji u kojem zajedno žive muslimani i hrišćani i mi vrlo dobro znamo šta sve može da donese mržnja na rasnoj, etničkoj ili verskoj osnovi.

Nakon sukoba koji su devedesetih godina zahvatili bivšu Jugoslaviju ulažemo puno napora da od Novog Pazara izgradimo stabilnu multietničku sredinu u kojoj se ljudi neće deliti po naciji ili veri -već zajedno graditi zajednicu u koju su svi dobrodošli.

Gospođo Ardern, zadivljeni smo Vašom reakcijom i reakcijom celokupne javnosti Novog Zelanda–kada ste u tim teškim trenucima pokazali da su poštovanje različitosti i zajedništvo najvećete kovine moderne civilizacije.

Vašim primerom inspirisali ste milione širom planete da budu bolji. Pokazali ste da su ljubav i saosećajnost vrednosti za koje se treba boriti, da je snaga ljudske rase u poštovanju i ljubavi, a da je mržnja najveća slabost. Zbog svega toga, Skupština Grada Novog Pazara je odlučila da Vam na dan grada, 20. aprila 2019. dodeli naše najveće priznanje -„Ključ Grada Novog Pazara“.

To priznanje dobijaju pojedinci koji su kroz svoj rad dali neizmeran doprinos promovisanju ideja suživota i multikulturalizma a upravo Vi ste personifikacija svih tih vrednosti i primer koji želimo da slede i generacije koje dolaze” navodi se u pismu  koje je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uputio premijerki Novog Zelanda Džesindi Ardem.

 

Senada Kalić, agencije

 

Podeli