DruštvoVesti

Dan sećanja: Dve decenije od NATO bombardovanja obeležene u Kasarni “Stefan Nemanja ” u Raški

U Raški je danas, u kasarni “Stefan Nemanja”, obeležen 24. mart – Dan sećanja na stradale u NATO agresiji pre dvadeset godina. Obeležavanju ovog datuma prisustvovali su, i  vence na spomen poginulima položili komandant, brigadni general Željko Kuzmanović, zamenik komandanta Muharem Fazlić, komandant major Živan Ikraš, ratni komandant 37. motorizovane brigade Ljubiša Diković, delegacija Opštine Raška, članovi porodica i prijatelji poginulih, kao i brojna udruženja i organizacije.

Prošlo je 20 godina od NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru. Svake godine u Kasarni “Stefan Nemanja” u Raški obeležava se 24. mart u znak sećanja na poginule. Na spomen obeležje “Herojima 37. motorizovane brigade” danas je vence položila delegacija Vojske Srbije. Vence su položili i predstvanici Opštine Raška, MUP-a i drugih organizacija i udruženja, kao i čalanovi porodica i prijatelji poginulih. Obraćajući se prisutnima general Diković je podsetio na teške dane agresije.

Iz redova 37. motorizovane brigade živote je položilo 60 heroja. Brigada je odlikovana Ordenom Narodnog heroja.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 16 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.Poginuo je 1.031 pripadnik Vojske i policije, a teže i lakše ranjeno oko 6.000 civila, među njima 2.700 dece. Ranjena su 5.173 vojnika i policajca, a desetak osoba se i dalje vode kao nestale. Ukupna materijalna šteta procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratne gubitke u ljudstvu i tehnici NATO alijansa nikada nije objavila

A. Ni.

Podeli