Svaki gram otpada mora da se prijavi

Svi koji stvaraju otpad, do kraja marta mora─çe Agenciju za za┼ítitu ┼żivotne sredine da obaveste kako su ga re┼íili. Zakonom o upravljanju otpadom regulisana je obaveza proizvo─Ĺa─Źa i vlasnika otpada da vodi i ─Źuva dnevnu evidenciju o otpadu i dostavlja redovni godi┼ínji izve┼ítaj Agenciji za za┼ítitu ┼żivotne sredine. Izve┼ítaj o otpadu se popunjava i dostavlja elektronski – putem aplikacije koja je dostupna na sajtu Agencije.

Obavezu izve┼ítavanja imaju sva preduze─ça koja u toku svoje delatnosti stvaraju otpad i oni koji otpad preuzimaju da bi njime upravljali. Obaveza va┼żi za lokalne samouprave za evidencije deponija i smetli┼íta na njihovoj teritoriji. Izve┼ítaj podnose i pravni subjekti koji stavljaju na tr┼żi┼íte Srbije proizvode koji posle upotrebe ulaze u posebne tokove otpada, kese i ambala┼żu, kao i nacionalni operateri sistema upravljanja ambala┼żnim otpadom.

– Nije re─Źi ni o kakvoj novoj obavezi, niti se uvode nova pravila. Godi┼ínji izve┼ítaji se dostavljaju do 31. marta sa podacima za prethodnu godinu – obja┼ínjava Sini┼ía Mitrovi─ç, rukovodilac Slu┼żbe za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije. – Dokument o kretanju otpada i obrazac DEO6, namenjen preduze─çima koja otpad preuzimaju i predaju doma─çim operaterima dalje bez tretmana, unosi se kroz aplikaciju na dnevnom nivou. Tokom 2018. godine iza┼íao je pravilnik koji obavezuje lokalne samouprave da direktno u informacioni sistem dostave podatke o deponijama i smetli┼ítima na njihovom podru─Źju.

Na sajtu Agencije za za┼ítitu ┼żivotne sredine se nalaze spiskovi preduze─ça koja su ispunila svoju obavezu, ba┼í kao i preduze─ça koja to nisu u─Źinila u skladu sa razli─Źitim podzakonskim aktima i na obrascima koje su u obavezi da popunjavaju kroz aplikaciju informacionog sistema. Nadzorni organi svakodnevno imaju pristup tim spiskovima. Na njihov zahtev Agencija ┼íalje i podatke o vrstama i koli─Źinama otpada, odnosno razne izve┼ítaje koji se mogu dobiti na osnovu unesenih podataka korisnika.

– Proizvo─Ĺa─Źi otpada dostavljaju redovno podatke, ali Pravilnik kojim je regulisano izve┼ítavanje nema propisane donje granice koli─Źina generisanog otpada – obja┼ínjava Sini┼ía Mitrovi─ç. – To zna─Źi da su sva pravna lica u obavezi da dostave izve┼ítaj, ┼íto nije slu─Źaj. Va┼żno je da svi takozvani veliki zaga─Ĺiva─Źi odnosno pravni subjekti, koji tokom svoje aktivnosti stvaraju zna─Źajne koli─Źine otpada, po┼ítuju izve┼ítavanje i redovno dostavljaju izve┼ítaje. Zahvaljuju─çi tome ┼íto se ve─ç dve godine i dokument o kretanju opasnog otpada dostavlja direktno kroz informacioni sistem, pove─çao se broj preduze─ça koja proizvode otpad u manjim koli─Źinama, a nisu bila upoznata sa obavezom dostavljanja izve┼ítaja o proizvedenom otpadu.

Rok za godi┼ínji izve┼ítaj je 31. mart. Ne po┼ítuju, me─Ĺutim, svi rokove, pa izve┼ítaje sa podacima za prethodnu godinu korisnici dostavljaju tokom cele godine.

– Ukoliko se radi o podacima za proizvode koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, za koje se pla─ça ekolo┼íka naknada, korisnici ih dostavljaju i za nekoliko prethodnih godina – dodaje Sini┼ía Mitrovi─ç. – U aplikaciji se ta─Źno mo┼że videti kada je unet koji podatak.

Upravljanje otpadom predstavlja sprovo─Ĺenje propisanih mera sakupljanja, transporta, skladi┼ítenja, tretmana, i odlaganja otpada, uklju─Źuju─çi i nadzor, kao i brigu o postrojenjima za upravljanje otpadom posle zatvaranja.

– Visoki tro┼íkovi, neracionalna organizacija, nizak kvalitet usluga i nedovoljna briga za okolinu rezultat su poraznog stanja u organizaciji upravljanja otpadom – upozorava Agencija za za┼ítitu ┼żivotne sredine. – U Srbiji je prakti─Źno jedini na─Źin upravljanja otpadom odlaganje na lokalne deponije, koje, sa veoma malo izuzetaka, ne zadovoljavaju ni osnovne higijenske i tehni─Źko-tehnolo┼íke uslove, a pored svega, neka od postoje─çih odlagali┼íta su prakti─Źno popunjena. U Srbiji je, prema postoje─çem stanju, vrlo malo deponija koje se mogu uklju─Źiti u sanitarne deponije. Re┼íavanjem problema otpada na mestu nastajanja, principom prevencije, odvojenim sakupljanjem otpadnih materijala, principom neutralizacije opasnog otpada, regionalnim re┼íavanjem odlaganja otpada i sanacijom smetli┼íta, implementiraju se osnovni principi EU u oblasti otpada i spre─Źava dalja opasnost po ┼żivotnu sredinu i generacije koje dolaze.

┼áTA JE SVE SME─ćE┬á

Pod otpadom se podrazumeva svaki materijal ili predmet koji nastaje u toku obavljanja proizvodne, uslu┼żne ili druge delatnosti, predmeti isklju─Źeni iz upotrebe, kao i otpadne materije koje nastaju u potro┼ínji i koje sa aspekta proizvo─Ĺa─Źa, odnosno potro┼ía─Źa nisu za dalje kori┼í─çenje i moraju se odbaciti.

– Neadekvatno upravljanje otpadom predstavlja jedan od najve─çih problema sa aspekta za┼ítite ┼żivotne sredine Srbije i isklju─Źivo je rezultat neadekvatnog stava dru┼ítva prema otpadu – upozoravaju iz Agencije za za┼ítitu ┼żivotne sredine. – Problem se prvi put javio u periodu ubrzane industrijalizacije zemlje, koga su pratili realna opasnost od iscrpljivanja nekih strate┼íkih resursa u vrlo kratkom vremenskom periodu i progresivni rast ukupne koli─Źine svih vrsta ─Źvrstog otpada. Ta de┼íavanja nije pratila odgovaraju─ça politika za┼ítite ┼żivotne sredine.

izvor: Novosti

 

Podeli