DruštvoVesti

Papirni recepti otišli u istoriju, elektronski odmah napravili zastoj u izdavanju lekova

Od 1. marta, u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji počela je potpuna primena elektronskog propisivanja lekova, odnosno izdavanje e-recepta čime su papirni recepti otišli u istoriju. Procedura sada podrazumeva da pacijent ode kod svog izabranog lekara koji mu prepiše terapiju, recepti elektronski odlaze u apoteke, a građani sa zdravstvenom knjižicom mogu da podignu lekove. Medjutim, u svim apotekama u Srbiji pojavio se problem kod dinamike podizanja lekova i redovne terapije.

Kako je rekla načelnica Apoteka Novi Pazar Sanela Prenča najveći problem je u centralnom sistemu.

” Došlo je do “pada” sistema pa ne možemo da pristupimo glavnom portalu gde se šalju elektronski recepti. Molimo sve pacijente da budu strpljivi i da ne krive nas jer ne možemo da im damo leove bez recepata a njih ne možemo da “skinemo” sa portala. Nadam se da će ovaj problem, koji imaju paoteke u celoj Srbiji rešiti u narednih par dana i da će sve biti u redu” – rekla je Prenča.

Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni, a to znači da građani mogu da podignu lekove u roku od 7 dana od datuma izdavanja recepta. Hronični bolesnici umesto svakog meseca odlaziće kod izabranog lekara po lekove jednom godišnje. Ukoliko se zdravstveno stanje pogorša, u tom slučaju mogu da odu ponovo kod izabranog lekara.

Podeli