DruštvoVesti

Zasađena prva plantaža šipurka u Novom Pazaru

Prva plantaža šipurka na teritoriji Novog Pazara zasađena je u naselju Deževa. Zainteresovani poljoprivrednici su najpre prošli obuku, a ranija istraživanja pokazuju da gajenje ove biljke može biti uspešno, od čijeg roda poljoprivrednici mogu imati koristi.

Na imanju Danka Jolovića u Deževi zasađeno je na oko 70 ari plantažnog šipurka. On je prvi uzgajivač ovog voća u kraju, ali i među prvih nekoliko u Srbiji. Odlučio da se okuša i u ovoj poljoprivrednoj grani. Prvi rod očekuje za tri godine, nada se da će uz pomoć poljoprivrednih stručnjaka od kojih ima veliku podršku postići uspeh.

Predstavnici Međuopštinske unije poljoprivrednih udruženja i Poljoprivredne savetodavne stručne službe obišli su danas plantažu Jolovića. Ističu da je, prošle godine organizovana obuka za pravilno gajenje šipurka, ali su se i zainteresovani poljoprivrednici praktično upoznali sa ovom voćnom sortom posetom velikoj plantaži u Valjevu.

Kako je ocenjeno, bavljenje ovom kulturom može doneti dobru zaradu, jer je plasman proizvoda zagarantovan, a za gajenje šipurka ne treba mnogo truda.Jolović je prvi uzgjivač na ovom prostoru, a očekuje se da će ih u narednom priodu biti još, s obzirom da je tokom obuke intersovanje za gajenje ove poljoprivredne grane pokazalo 15 poljoprivrednika.

Podeli