Društvo

Godišnjica otmice u Štrpcima obilježena u Bijelom Polju

Obilježavanju 26. godišnjice otmice u Štrpcima, na komemoraciji u Bijelom Polju, prisustvovali su pored porodica nastradalih i predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković i delegacije Gradova Bijelog Polja i Novog Pazara. Učenjem fatihe i minutom šutnje odata je počast stradalim i otetm iz voza na stanici Štrpce, ali je dato i priznanje onima koji su se borili za istinu i pravdu.

U ime rodbine otetih, Demir Ličina, zahvalio se svim prisutnim što su sve ove godine sa ožalošćenima i što im na taj način pomažu:

” Prolazi 26 godina od onog februara 93. godine, kada su iz voza zločinci na lokalnoj željezničkoj stanici Štrpci, na pruzi Beograd-Bar, zaustavili brzi voz Lovćen 671, oteli po imenu odabrane putnike, potom ih svirepo mučili i ubili kod Višegrada. Od tada do danas sudski procesi se razvlače. Nema učinkovite potrage za tijelima žrtava, a porodice su ostavljene bez humanitarne pažnje u očajničkoj neizvjesnosti koja pojačava zločin u trajanju. Između nade da su živi prošle su duge noći i godine, a sa njima i život mnogih. Bog zna koliko su puta sahranjene pa otkopane žrtve zločina. Zločin u Štrpcima i danas posredno traje.

Produžavaju ga oni koji nisu i ne čine dovoljno da se kazne nalagodavci i izvršioci, te pronađu posmrtni ostaci žrtava.  Jedan od osuđenih Nebojša Ranisavljević iz Despotovca uhapšen je u oktobru, 1996. godine pred Višim sudom u Bijelom Polju, osuđen je u spetembru 2002. godine na 15 godina zatvora. Odležao je kaznu i 2011. Godine pušetn na slobodu. Tih godina tužilaštva Srbije I Crne Gore nisu ni pokušala da pokrenu istragu.

Tek 2014. godine u zajedničkoj akciji Srbije i Bosne i Hercegovine lišeno je slobode 15 osumnjičenih za učešće u zločinu. Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu Tužilaštva za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske operativne jedinice Miloševićeve Jugoslovenske narodne armije, a u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za isto krivično djelo pokrenut je postupak za 11 osoba.” rekao je Ličina.

” Zločin u Štrpcima nije slučajnost. Otmica je planirana vojna akcija sa ciljem da likvidira, zastraši i protjera. Moramo to pamtiti kako nam se opet ne bi dogodilo raspamećivanje. U to ime hvala vam što ste danas podijelili sjećanje na ove drage ljude, šehide. Hvala vam što ćete razvijati ljudskost u Crnoj Gori, od nje nam zavisi i napredak i život,” rekao je Mirsad Rastoder.

Ispred Bošnjačkog vijeća Crne Gore Ernad Suljević rekao je da je potrebno umrežiti institucije dvije države kako bi rasvijetlili zločini.

“Čak i mi rođeni početkom te strašne decenije osjećamo onu strašnu jezu neizvjesnosti podmuklih prijetnji svakom normalnom putniku i čovjeku. Stradanje ovih civila, koji su platili nečiju fašisoidnost I oholost, mora biti stalna opomena građanim u Crnoj Gori da se zlo nikome ne ponovi. Nažalost ni četvrt vijeka posle ovaj zločin nije riješen niti je prst uperen u njegove nalagodavce.

U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori mogu vam reći da nikad nećemo odustati od traženja pravde i prava za žrtve otmice u Štrpcima. Vijeće zahtjeva umreženo djelovanje institucija Srbije i Crne Gore u pravcu rasvjetljavanja svih koji su se desili na prostorima regiona u bliskoj historiji”, rekao je je Suljević ispred BNV Crne Gore.

 

Podeli