DruštvoVesti

Druga po redu Balkanska omladinska škola okupila 50 najboljih studenata

Svečanošću koja je održana u Bošnjačkom nacionalnom Veću u Novom Pazaru počela je realiacija projekta “Balkan youth school” (Balkanska omladinska škola) koji u Sandžaku realizuje Udruženje “Svetionik” pod pokroviteljstvom Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Republike Turske. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, osnivač BNV Sulejman Ugljanin, predstavnici misije OEBSa, profesori i istaknuti članovi društvene zajednice.

Nakon javnog poziva mladima da se prijave, selekciona komisija odabrala je pedeset mladih iz Sandžaka koji će učestvovati u tom važnom projektu i sticati nova znanja.

“Balkanska omladinska škola” predstavlja obrazovnu platformu iz oblasti humanističkih, društvenih i religijskih nauka.

Realizatori projekta pripremili su za mlade i mnoge radionice i tribune, kojima će studenti nadograditi svoje veštine.

“Ovo je drugi put da Udruženje ‘Svetionik’ realizuje ovakav projekat. U pitanju je neformalni vid obrazovanja zamišljen kao platforma za studente osnovnih i master studija”, rekao je predsednik Udruženja “Svetionik” Mirza Aličković.

Zadovoljni realizacijom projekta “Balkan youth school” koji je novopazarsko Udruženje “Svetionik” realizovalo pre tri godine, ali i osmišljenim aktivnostima za ovogodišnji projekat, izborom nadarenih studenata i angažmanom relevantnih predavača bili su i predstavnici Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Republike Turske.

“Regionalni projekat ‘Balkanska omladinska škola’ pored Srbije realizuje se i u Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Grčkoj i Kipru. Osnovni cilj ovog projekta je izgradnja mosta između Republike Turske i srodnih zajednica i realizacija edukativnih projekata”, rekao je koordinator Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice za Balkan Nedim Aslan.

Studenti, polaznici projekta “Balkan youth school” u toku dva meseca pohađaće nastavu iz oblasti istorije, umetnosti, psihologije, religije, političkih nauka, kulture, književnosti, ekonomije i prava. Kroz aktivnost “klub knjige” družiće se i analizirati razna dela s afirmisanim piscima.

Učesnici projekta posebno su radosni zbog studijskog putovanja u Republiku Tursku i upoznavanja s njenom istorijom, tradicijom i kulturom. Oni koji uspešno privedu kraju učešće u projektu dobiće i jako cenjen sertifikat Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice.

Anadolu Agency / A. Ni.

Podeli