Društvo

YTB: Turska trenutno stipendira 17 hiljada stranih studenata

Predsjednik Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) Abdullah Eren je izjavio da je cilj Turske da do 2020. bude domaćin za 200 hiljada stranih studenata te da postane globalni centar za studiranje stranih učenika.

Učestvujući na panelu UN-a, Eren je govorio o radovima i aktivnostima Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice (YTB) te ¨Turskim stipendijama¨ koje pružaju mogućnost visokog školovanja u Turskoj.

Istakavši d institucija, koja je osnovana 2010. svojim aktivnostima nastoji zaštititi i razviti kulturni identitet Turaka koji žive u inostranstvu te pomoći im u aktivnijoj ulozi u društvu, Eren je kazao da ista a s druge strane programima, među kojima je i Turski fond za stipendije (Turkiye Burslari), nastoji Tursku učiniti privlačnom za strane studente.

Informišući prisutne o stranim studentima u Turskoj, Eren je prenio i mogućnosti koje Turska nudi sa fondom za stipendije.

Istakavši da širom svijeta ima oko 7 miliona međunarodnih studenata, Eren je kazao da je u Turskoj njih 150 hiljada te da se ova brojka u posljednjih 10 godina sedam puta povećala.

Rekavši da YTB pruža stipendiju za 17 hiljada stranih studenata u Turskoj, Eren je kazao:

¨ Cilj Turske je da do 2020. bude domaćin za 200 hiljada stranih studenata te da postane globalni centar za studiranje stranih učenika¨

TRT Srbija

Podeli