SvetVesti

U napadima koalicijskih snaga u Siriji poginulo 50 civila

Najmanje 50 civila je poginulo u napadima koalicijskih snaga na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izvedenim na uporišta terorističke organizacije ISIS u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni izvori su javili kako su civili poginuli u zračnim, raketnim i artiljerijskim napadima koje su u posljednja 24 sata koalicijske snage izvele u Bagozu, u Deir ez-Zoru.

Među poginulima su i žene i maloljetnici. Koalicijske snage nisu objavile nikakvo saopćenje o ovim napadima. U Bagozu su nedavno ponovo pokrenuti sukobi između terorista ISIS-a i YPG/PKK-a.

Stotine civila koje su se našle na području sukoba pripadnika dvije terorističke organizacije uspjele su napustiti tu sredinu. Teroristi YPG/PKK-a porodice pripadnika ISIS-a predali su koalicijskim snagama, a preostale sivile su odveli u američku bazu u naftnom polju al-Omer. Porodice terorista ISIS-a bit će smještene u posebne kampove, a ostali civili u kampu Hol u Hasekeu.

YPG/PKK, kojem podršku pružaju SAD i Franucska, od 11. septembra 2018. izvodi napade i pokušava pripadnike ISIS-a istjerati iz Deir ez-Zora. Pripadnici ISIS-a trenutno aktivnost pokazuju samo u području Bagoz, smještenom na istočnoj periferiji Deir-ez Zor. U područjima u Deir ez-Zoru zapadno od Eufrata pozicionirane su snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Anadolu Agency

A. Ni.

Podeli