SvetVesti

U četvrtak u Sočiju četvrti trilateralni samit o Siriji

Na trilateralnom samitu o Siriji koji će u četvrtak biti održan u Sočiju, lideri Rusije, Turske i Irana razgovarat će o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u Idlibu, procesu povlačenja američkih snaga iz Sirije i formiranju komiteta za pisanje nacrta novog ustava, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri zemalja garantera procesa iz Astane prisustovat će četvrtom samitu o Siriji, a očekuje se i prisustvo tehničkih delegacija iz tri zemlje.

Planirano je da se predsjednik Rusije Vladimir Putin odvojeno sastane s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem.

Očekuje se da će lideri tri zemlje na samitu poslati poruke o nastavku saradnje kada je riječ o teritorijalnom jedinstvu Sirije, zajedničkoj borbi protiv terorizma i separatizma odnosno očuvanju saradnje uspostavljene u okviru procesa u Astani.

Lideri su se posljednji put sastali 7. septembra 2018. u Teheranu, a na tom samitu je najviše razgovarano o situaciji u zoni deeskalacije sukoba Idlib. Na samitu u Teheranu predsjednik Republike Turske Erdogan pozvao je na primirje u Idlibu i zaštitu civila.

Nakon toga, Erdogan se s ruskim kolegom Putinom 17. septembra 2018. sastao u Sočiju kada je potpisan dogovor o jačanju primirja u Idlibu. U skladu s dogovorom iz Sočija, opozicija je iz određenih područja povukla teško naoružanje, uspostavljeno je djelomično primirje i civili su se počeli vraćati kućama. Međutim, nedugo nakon toga režimske snage i terorističke grupe koje podržava Iran, počele su izvoditi nove napade na naselja.

Na sutrašnjem samitu očekuje se da će najviše biti razgovarano o pogoršanju sigurnosne situacije do kojeg su dovele strane terorističke grupe u režimskim redovima u Idlibu.

Pomenute grupe jučer su izvele više od 100 napada na Idlib.

Rusija Turskoj predlaže zajedničku operaciju protiv elemenata među kojima su i Hay’at Tahrir al-Sham, grupe koja se smatra jednom od odgovornih za povećanje nasilja.

Turska nije sklona tom prijedlogu jer smatra da bi ovakva operacija mogla dovesti do humanitarne krize na tom području.

Tri lidera na samitu u Sočiju trebala bi razgovarati i o povlačenju američkih snaga iz Sirije, stanju u Manbiju i mogućoj operaciji Turske istočno od Eufrata.

Rusija se u principu ne protivi operaciji protiv pripadnika YPG/PKK-a istočno od Eufrata. Ipak, Moskva želi da pomenuta teritorija bude ostavljena režimskim snagama pa samim tim je prisutno i očekivanje da to bude učinjeno u kratkom roku.

Ipak, Turska je zabrinuta zbog mogućnosti formiranja modela sličnog onome u Hasakahu, prema kojem režimske snage i pripadnici YPG/PKK-a žive u skladu.

Zbog toga Ankara želi poduzeti vojnu mjeru i spriječiti povratak YPG/PKK-a posredstvom režimskih snaga.

Rusija u ovoj fazi pokazuje i namjeru o formiranju odnosa i saradnje između Turske i režimskih snaga.

Napori o formiranju ustavotvornog komiteta zaustavljeni su na listi od 50 ljudi, zbog imena koje predlaže delegacija režima. Režim koji bi trebao predložiti imena kandidata koji će biti civili i relativno nepristrasni, insistira da na listu budu uvrštene osobe među kojima su visokopozicionirani čelnici.

Turska, koja je zemlja garanter opozicije, s druge strane naglašava kako je neophodno da ustavotvorni komitet čine pouzdane i uravnotežene osobe.

Anadolu Ahency

A. Ni.

 

Podeli