DruštvoVesti

mr Senad ef. Halitović izabran za muftiju sandžačkog

Glavni imami iz Sandžaka te članovi Sabora i Mešihata islamske zajednice Sandžaka jednoglasno su danas u Tutinu izabrali mr Senada ef. Halitovića za novog predsednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandžačkog. Takva odluka doneta je jednoglasno a biralo se između više kandidata, istaknutih alima i imama u toj regiji. Glasanje je održano u džamiji Sultan Fatih u toj sandžačkoj opštini.

Novoizabrani muftija sandžački Senad ef. Halitović završio je medresu “Gazi Isa-beg” i Islamske nauke, magistrirao je na islamskoj davi i ideologiji 2006. godine u Jemenu. Bio je godinama imam Arap džamije u Novom Pazaru, a u tom gradu radio je i kao profesor. Godinama je na čelu Humanitarne organizacije “Hasene” za Srbiju sa kojom je realizovao brojne humanitarne i edukativne projekte u toj zemlji.

“Želim da radim sa vama zajedno poštovana braćo, radi postizanja Allahovog dž. š. zadovoljstva. Na meni je velika odgovornost jer znam da predstoji period rada i prosperiteta naše zajednice. Poverenje koje ste mi dali je veliki amanet i garancija da ću u svakome od vas imati prijatelja i saradnika”, rekao je muftija sandžački mr Senad ef. Halitović.

Na Akademiji je pročitano i pismo predsednika Uprave za verske poslove Republike Turske (Diyanet) prof. dr Ali Erbasa. Pismo je pročitao izaslanik Diyaneta i savetnik za verska i socijalna pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Srbiji dr Fatih Judžel.

A. Ni.

 

Podeli