KulturaVesti

Magazin nezavisne kulture ‘’Manek’’ predstavljen u Novom Pazaru

Nakon promocije u Beogradu i Nišu, sedmi broj Maneka – magazina nezavisne kulture – godišnjeg časopisa Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije predstavljen je i u Novom Pazaru. O najnovijem broju magazina nezavisne kulture na prezentaciji su govoriti Luka Knežević Strika, Virdžinija Đeković i Ksenija Đurović, a posetioci su mogli da preuzmu besplatan primerak časopisa. Domaćin promocije u Novom Pazaru bilo je Udruženje građana ”Firma”.

Trend urušavanja i siromašenja oblasti života koje oplemenjuju duh, kao što su kultura i umetnost, ne jenjava, a sistem kulture razgrađuje se kontinuirano, od vrha do dna i dijagonalno. Kulturi u Srbiji jednako prete i besparica i nekontrolisana komercijalizacija i preplitanje nadležnosti i izbegavanje odgovornosti. Novi Manek govori o složenom fenomenu preplitanja nadležnosti, odnosno izbegavanja odgovornosti za brojne probleme u kulturi, o inicijativi „odozgo” o razvoju kreativnih industrija kao čarobnom rešenju, ali i o tome kako izostanak kulturne politike i strategije razvoja, kao i politizacija društva negativno utiču na lokalne kulturne politike, čije izvorište treba da je „odozdo“.

‘’Manek se bavi temama nezavisne kulture, ne samo vezanim za članice Nezavisne kulturne scene Srbije, kojih ima 80 iz 15 gradova, već i temom nezavisnih kulturnih poliika, kako na niovu republike tako i na lokalnim nivoima’’, rekao je član UO Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, Luka Knežević Srtrika.

Pored Maneka, ovom prilikom predstavljena je i radio emisija Sceniranje – skeniranje scene koju je Asocijacija pokrenula pre skoro dve godine, sa ciljem da doprinese većoj vidljivosti nezavisne scene i pokrene razgovore o temama u oblasti kulture. Emisija se emituje svakog petka od 14-16h na Radio Aparatu.

S.Lj.

 

Podeli