Društvo

Zukorlić i Fetić uvređeni zbog teksta o njihovom manipulisanju vestima

Radio televiziji Novi Pazar demantijima su se obratili Salahudin Fetić i Usame Zukorlić, uposlenici u brojnim institucijama i udruženjima bliski bivšem muftiji Muameru Zukorliću, na koje se odnosio tekst, koji smo 1. februara preuzeli sa portala sandžačke.rs i objavili pod istim naslovom “Kad medijski nepismenjakovići zlonamjerno manipulišu tuđim vijestima”.

“Poštovani građani Novog Pazara, 1. februara na portalu Radio-televizije Novog Pazara, objavljen je neistinit, netačan i krajnje zlonamjeran tekst pod naslovom “Kad medijski nepismenjakovići zlonamjerno manipulišu tuđim vijestima” u kojem je na krajnje nemoralan način, bez poštovanja ijednog kodeksa novinara, iznijet niz uvreda i laži na račun mene i mog obrazovanja. Prije svega ističem da sporni tekst nije bio tema niti jednog medija nad kojim imam upravljačka i uređivačka prava. Na uvrede na račun mog obrazovanja i novinarske kredibilnosti odgovaram svojom visokom akademskom diplomom, nizom objavljenih naučnih radova iz oblasti informacionih tehnologija i medija, te novinarskim višegodišnjim radom započetim u srednjoj školi, novinarskim i uredničkim radom u štampanim, radio, tv i agencijskim medijima, te kredibilitetom u domaćim i međunarodnim novinarskim udruženjima. Laž je da sam ikada izbegavao mnogobrojne sudske pozive. Na sudu se uvijek pojavljujem, ali nerijetko izostaju tužioci koji nemaju hrabrosti doći i suočiti se samnom. Laž je i da sam vlasnik domena Sandžak press. Želim da se osvrnem i na optužbe u tekstu na račun Sandžačkog udruženja novinara, čiji sam član, da je navodno registrovan na “bošnjački”, a ne na “bosanski” jezik. Želim da javnost, a i pisatelje ovog nečasnog teksta podsjetim da je u to vrijeme vođena besomučna kampanja protiv bosanskog jezika od strane Srpske akademije nauka i umjetnosti”, navodi se, pored ostalog, u demantiju Salahudina Fetića.

U skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima objavljujemo i demantij Usame Zukorlića.

“Neke od uvreda koje je iznijela RTVNP su te da me oslovila sa “nepismenjaković” iako sam obrazovana akademska ličnost, sa završenim fakultetom, kao pripadnika “propagandno-huškačko-pljuvačkog projekat” bez navođenja dokaza, kao “zagađivača medijskog prostora” bez navođenja osuda zbog obraćanja Savjetu za štampu u cilju zaštite ličnih prava, bez obrazloženja zašto bi to bio predmet medijske osude. Zatim su me oslovili kao “lažnog novinara” i kao “ neko ko nema dokaze da je novinar”, iako sam godinama radio u medijima, do pozicije urednika informativnog programa, a danas sam na čelu Sandžačkog udruženja novinara i akreditovani novinar sa legitimacijom SUN-a, NUNS-a I IFJ-a i pišem redovno za Galas islama”, navedeno je pored ostalog u demantiju Usame Zukorlića.

Njih dvojica se pozivaju na univerzitetske diplome, ali ne navode koje diplome posjeduju i sa kojih akreditovanih ili neakreditovanih fakulteta.

Obojici im posebno smeta informacija iz teksta da su Sandžačko udruženje novinara (SUN), koje okuplja samo uposlenike Zukorlićevih medija registrovali na nepostojećem “bošnjačkom jeziku” umjesto na bosanskom. I danas na sajtu APR, kome osnivači dostavljaju informacije piše taj podatak.


Njih dvojica imaju neosnovane zahtjeve da se izvinimo i uklanimo “lažne vijesti” i objavimo demantije na televiziji.

Kako je riječ o prenetom tekstu sandžačke.rs i ne odnosi se na izmišljene događaje zašta se može uvjeriti svako posjetom portala sandžakpress, na kome obojica potpisuju brojne tekstove s huškačkom tematikom, za prva dva zahtjeva nema osnova. Ali ni za treći, jer je tekst objavljen samo na portalu, ne i u televizijskom programu.

Zato demantije, odnosno stavove dvojice uposlenika u Zukorlićevim medijskim servisima prenosimo na portalu onako kako je u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Podsjetimo, u tekstu sandžačke.rs navode da dvojac Salahudin Fetić – Usame Zukorlić stoje iza propagandnog servisa Muamera Zukorlića.

Sandžačke podsjećaju i navode konkretan primjer. Pod nazivom Sandžak PRESS prenio je objavu portala Sandžačke novine originalno objavljenu pod naslovom “PITAMO IMAMOVIĆA: Zašto je SDA sa Čedom i Šešeljom jedina ostala u skupštinskoj sali?”.

Iako je tekst integralno prenijet uz napomenu da je riječ o vijesti objavljenoj na portalu Sandžačke novine, naslov je zlonamjerno izmijenjen u dnevnopolitičke svrhe obračuna sa političkim neistomišljenicima, pa je objava na Sandžak PRESS-u naslovljena sa “Džudžo postavlja pitanje: Zašto je SDA sa Čedom i Šešeljom jedina ostala u skupštinskoj sali?”.

Također, u rečenici koja je naknadno dopisana od strane pomenutog dvojca navodi se da je portal Sandžačke novine u vlasništvu Esada Džudža, predsjednika Bošnjačkog nacionlnog vijeća, što je notorna laž i budalaština koju ovaj skup medijskih nepismenjakovića godinama ponavlja nadajući se da će 100 puta izgovorena laž postati istina.

Inače ovo je redovna praksa ovog propagandno-huškačko-pljuvačkog projekta koji se finansira novcem Islamske zajednice i sredstvima dijaspore a u službi je jednog čovjeka i njegove politike, njegovog idejnog tvorca i osnivača Muamera Zukorlića.

Godinama ovaj dvojac zagađuje medijski prostor Sandžaka svojim podmetanjima i izmišljotinama a u posljednje vrijeme glavna noćna mora im je upravo portal Sandžačke novine zbog totalnog raskrinkavanja stvarne suštine političkog djelovanja njihovog gazde Muamera Zukorlića.

Sandžakne novine su, tada pisale das u, postale omiljena meta napada Zukorlićeva propagandne mašinerije jer su shvatili da jedina prava opasnost za njihovu subverzivnu djelatnost dolazi od našeg portala. Ovi medijski vazali nikako ne mogu da shvate da neki medij može biti slobodan i nezavistan kao što su to Sandžačke novine.

“Tužakanja Savetu za štampu i edukacija Zukorlićevih botova da to čine za svaku objavu Sandžačkih novina koja im nije po volji postali su omiljeni hobi dvojca Fetić-Zukorlić.
Tako je Usame Zukorlić u jednoj od žalbi Savetu za štampu u novinarsku profesiju uveo novi profil – putopisni novinar, lažno se predstavljajući kao novinar koji piše reportaže sa putovanja iako u Sandžaku a i šire niko do sada nije vidio ni jedan objavljeni tekst ovog “putopisca”. Čak je i u zgradu Bošnjačkog nacionalnog vijeća pokušao doslovno upasti predstavljajući se kao akreditovani novinar, ali je uredno vraćen sa varta jer o tome nije imao dokaza. Usame Zukorlić stoji i iza fantomskog Sandžačkog udruženja novinara koje koristi kao pokriće u lažnom predstavljanju sebe kao novinara. Ono što je interesantno je da ovo udruženje čiji je zastupnik Usame ne priznaje bosanski jezik pa tako u registru ovog udruženja stoji odrednica “bošnjački jezik” u odeljku naziva na jeziku nacionalne manjine. Treba napomenuti da se protiv Salahudina Fetića, vlasnika domena i jednog od urednika portala Sandžak PRESS vodi na desetine sudskih procesa zbog klevetanja i lažnih tekstova koji su objavljeni na ovom sajtu. Fetić je godinama unazad izbjegavao sudsku odgovornost negirajući svoju povezanost sa Sandžakpresom, ali je u jednom od sudskih procesa dokumentovano da je on vlasnik domena sandzakpress.net i da je elektronskim putem plaćao naknadu za registraciju domena i hosting usluge za pomenuti web sajt”, piše u tekst Sandžačkih, koji smo preuzeli i uredno naveli izvor.

Podeli