Kultura

Iz štampe izašao Zbornik radova o stvaralaštvu Ismeta Rebronje

Ovih dana iz štampe je izašao Zbornik radova o književnom stvaralaštvu pisaca, Ismeta Rebronje. Riječ je o knjizi koja sabire značajne naučne radove različitih autora, a koji su najprije predstavljeni na okruglom stolu  Filološkog fakulteta u Beogradu.  Okrugli sto, koji je bio veoma uspješan i zapažen od strane naučne i akademske javnosti, održan je krajem 2016. godine, povodom 10. godišnjice od smrti ovog velikog pisaca iz Sandžaka.

Ovo je treći zbornik posvjećen stvarlaštvu Ismeta Rebronje, koji je prema naučnom pristupu i istraživačkom doprinsu najznačajni, a radovi istaknutih autora su najprije predstavljeni doktorantima  sa različitih departmana Filološkog fakulteta u Beogradu, studentima francuske književnosti, anglistike i južnoslovenske književnosti. Zbornik je koristan studentima, istraživačima, književnim stvaraocima i ljuibiteljima pisane riječi.

Ismet Rebronja bio je pripovjedač, pjesnik, romanopisac, antologičar, etimolog, esejista, novinar, prevodilac poezije sa ruskog jezika, urednik i osnivač brojnih listova, kulturnih manifestacija i institucija.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i dobitnik nagrade Risto Ratković koju je odbio. Neki od naslova iz njegove veoma bogate književne zaostavštine su Knjiga rabija, Jesen praznih oraha, Izložba, Gazilar, Paganska krv, Suze Lejle, Sinje more,  Nulla insula, Pad Grčke , Etimološki eseji Sokratov pas i mnogi drugi.

 

Podeli