Kultura

Enveru Ujkanoviću uručena nagrada “Ahmed Vali”

U novopazarskom Kulturnom centru svečano je uručeno priznaje za poseban doprinos kulturi i umjetnosti, nagrada “Ahmed Vali”, dr. Enveru Ujkanoviću, koji se dugi niz godina bavi naučno-istraživačkim radom iz oblasti kulture i jezika. Ujknović je tokom 2018. godine objavio djelo pod nazivom “Osmanska dokumenta orijentalne zbirke Arhiva “Ras“ u Novom Pazaru”, a nagradu mu je uručio direktor Kulturnog centra, Husein Memić.

Dr. Enver Ukanović rođen je 1967. godine. Završio je Filološki fakultet na katedri za orijentalistiku u Prištini. Magistrirao je na temi islamska terminologija u jugoslovenskoj upotrebi od 1918. do 1992. na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje je i doktorirao sa temom “Terminologija islama u prijevodima Kurana na sprskom, bosanskom i hrvatskom jeziku”.  Radi u istorijskom arhivu “Ras”, ima zvanje naučnog saradnika i bogato radno iskustvo. Radio je kao bibliotekar, kao urednik u izdavačkoj kući, profesor u medresi i asistent na fakultetu. Neka od djela su mu naslovi “Štampana djela na arapskom jeziku u orijentalnoj zbirci Arhiva Ras”, zatim “Alhamijdao literatura kao kulturno nasleđe”, a tokom 2018. godine objavio je ” Osmanska dokumenta orijentalne zbirke Arhiva “Ras“ u Novom Pazaru”, što je bio povod za samu nagradu “Ahmed Vali”.

” Drago mi je što je ovom nagradom moj minuli rad na polju kulture i pisane riječi vrednovan. Svaka nagrada znači odgovornost i dalji motiv za moj budući rad. S obzirom da radim u Istorijskom arhivu i da u njemu postoji ozbiljna istorijska građa mislim da sam na dobrom putu da kulturnoj i naučnoj javnosti uopšte ponudim još publikacija značajnijih za grad “, rekao je Ujkanović.

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu književnik, Enes Halilović, grafički dizajner, Amra Hodžić Jejna i karikaturista, Muhamed Đerlek Maks. Kulturni centar Novi Pazar ustanovio je nagradu koja se dodjeljuje umjetniku ili naučniku za postignute visoke rezultate na polju umjetnosti, odnosno  tumačenja umjetnosti. Jedna je i nedjeljiva, i nosi naziv po posebnoj historijsKoj ličnosti.

“Ahmed Vali je književnik rođen 1564. godine. Živio je 33 godine. Napisao je 5 književnih djela od kojih je najpoznatije “Ljepota i srce”.  Rođen je u Novom Pazaru i igrom slučaja i umro je u Novom Pazaru, mada je bio na službi u Carigradu gdje se i školovao. On je u suštini najstarija ličnost iz kulture a koja je rođena u Novom Pazaru”, kaže član žirija , književnik Enes Halilović.

Nagrada je ustanovljena 2015. godine, a dosadašnji dobitnici su: Enes Halilović, Mehmed Slezović i Muhamed Đerlek Maks.

Podeli